Tanel Kiik: olukord on prognoosidest halvenenud kaks korda kiiremini (29)

Copy
Valitsus kinnitas uued koroonapiirangud.
Valitsus kinnitas uued koroonapiirangud. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Kell 10 algaval istungil arutab riigikogu olulise tähtsusega riikliku küsimusena olukorda koroonaviiruse tõrjumisel. 

Istungil teevad ettekande arutelu algatanud riigieelarve kontrolli erikomisjoni esimees Urmas Reinsalu, tervise- ja tööminister Tanel Kiik ning Eesti perearstide seltsi juhatuse esinaine Le Vallikivi.

Kui Isamaa esindaja Urmas Reinsalu heitis neljapäeval parlamendi kõnetoolis valitsusele ette, et 30. septembri väljaütlemistes ei näinud võimulolijad ette kriisi sügavust, siis Kiik selgitas, et olukord on tõesti kiiresti halvenenud.

«Kui 11. oktoobril prognoositi, et selle nädala alguses on haiglaravil suurusjärgus 360-370 patsienti, siis tegelikult neid oli juba üle 500,» tõdes minister.

Kiige sõnul on näha, et ainus võimalus koroonakriisi lahendamiseks on laiaulatuslik vaktsineerimine. «Haiglate tööd teeb raskemaks see, et tuleb korraga tegeleda nii haiglaväliste kui ka haiglasiseste nakkuskolletega, mis näitab, kui nakkuvad on viiruse uued tüved,» ütles Kiik.

Tema sõnul on ülimalt oluline riigi kehtestatud reeglitest kinnipidamine ja kui on nakatumine, tuleb jääda koju. «See kehtib kõigi kohta, nii vaktsineeritud kui vaktsineerimata inimeste kohta,» rõhutas Kiik.

Tema sõnul tuleb ära jätta ka kõik ühistegevused, mida on võimalik ära jätta. «Loomulikult ei taha ma öelda, et perekonnas ei tohi õhtul söögilaua ääres kokku saada, kuid kui on vaja otsustada, kas kutsuda veel viis perekonda, siis sellest tuleks hoiduda,» märkis Kiik.

Ta rõhutas ka tervishoiutöötajate tunnustamise vajadust. «Igasugused rünnakud meedikute vastu on lubamatud. Sellist asja riigis ei tohi olla ja eriti hull on, et seda on lubanud endale ka mõned poliitikud,» ütles Kiik.

Perearstide seltsi juht Le Vallikivi märkis neljapäeval parlamendi kõnetoolis, et viiruse olukord muutub sedavõrd kiiresti, et pole mõtet urgitseda kellegi minevikus öeldus ja ette heita, et ei suudeta edaspidist ette prognoosida.

Vallikivi sõnul on ta veidi segaduses, miks ta on parlamendi ette kutsutud, kuid siiski jagab ta meelsasti infot selle kohta, mis praegu meditsiinis toimub.

Otse Postimehest saates oli Le Vallikivi.
Otse Postimehest saates oli Le Vallikivi. Foto: Andres Haabu

Vallikivi rõhutas, et see on kogu ühiskonna kriis. «Ma loodan, et Eestist ei saa üks suur tervisetehas, kus me likvideerime pidevalt neid probleeme, mida me oleks saanud ennetada,» ütles Vallikivi.

Ta rõhutas, et koroonakriisi märksõna on see, et elatakse väga muutuvas inforuumis ehk pole mõtet esile tõsta seda, mida keegi ütles paar nädalat tagasi võrdluses sellega, mis olukord on praegu Ta tõi näiteks, et ka meedikud olid šokeeritud, kui kahe doosiga artid hakkasid uuesti haigestuma, õnneks küll kergelt.

«Me saame teha kahjukontrolli. Möödunud nädalal õnnestus saavutada haigekassa ja sotsiaalministeeriumiga kokkuleppe, et tuleb ikkagi vaktsineerimiskampaania. Me peame kõik vaktsineerima, ka kõik perearstid, ja see töötab väga hästi, keegi pole vaktsiini tagasi saatnud,» rääkis Vallikivi.

Tema sõnul on tunda, et vaktsineerimise osas on ka süstivastaste mõtteviis muutunud. «Keegi enam ei pahanda,» kirjeldas Vallikivi perearstide suhtlust patsientidega.

Vallikivi tõi esile, et mitmed tervisevaldkonna ametkonnad on praegu juhita ja tuleks mõelda, et kas see kriitika, mis on need juhid ametikohalt viinud, oli ikka piisavalt põhjendatud. «Siinkohal minu respekt Tanel Kiigele, kes on suutnud oma selgroogu hoida,» ütles Vallikivi.

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles