Hiina krüptokeelud sunnivad krüptofirmasid mujule minema

Change
Copy
Foto: Change

Hiina ja krüptorahade vastased sanktsioonid kõlab juba nagu katkine plaat, sest tegemist on mitmenda korraga, kus Hiina Rahvavabariik on krüptovaluutade suhtes keelde seadnud. Viimane peatükk sellest sarjast ilmus möödunud kuu lõpus, kui laiendati varasemaid keelde veelgi.

Hiina krüptosanktsioonid

Hiina on krüptorahade suhtes skeptiline olnud juba 2013. aastast alates, kui rakendati esimesed piirangud, kuid käesolev aasta on Hiina krüptotööstuse jaoks olnud tõsine proovikivi.

Suurim löök Hiina krüptosektori vastu toimus selle aasta mais, kui riik karmistas varasemat krüptopoliitikat, nõudes krüptokaevandamise ja -kauplemise piiramist. Sellele eelnevalt hakkasid provintsid nagu Sise-Mongoolia, Xinjiang ja Sichuan võtma vastu meetmeid krüptokaevandamise likvideerimiseks. Võimuorganid nimetasid kaevandamise piiramise õigustamiseks peamisteks põhjusteks Bitcoini energiamahukat olemust ja seda, kuidas see ohustab riigi keskkonnaeesmärke. Selle tulemusena sunniti suur osa suuremaid kaevandusi riigist lahkuma, mis oli Bitcoini plokiahelale sedavõrd tähendusrikas, et kogu võrgu arvutusvõimekus kukkus pooleteise kuuga üle 50%.

Nagu bitcoini kaevandamise mahasurumisest ei oleks piisanud, otsustas Hiina keskpank koostöös üheksa teise riigiorganiga septembris krüptokaubanduse täielikult keelata.

Avalduse kohaselt on Hiinas ebaseaduslikuks kuulutatud kõik krüptotehingud (nii krüpto-fiat kui ka krüpto-krüpto), lisaks kauplemine ja investeeringud, olenemata sellest, kas neid tehakse kohalike või välismaiste platvormide kaudu.

Viimaste keeldude valguses ei ole Hiina enam krüptomeka, nagu ta seda varasemalt oli, kuid krüptosekori kui terviku jaoks pole tegemist üdini negatiivse nähtusega. Just see, kui krüptosfäär ja kaevandajad ei ole koondunud ühte kohta, on katalüsaator suuremale detsentraliseeritusele.

Keeldude tegelik põhjus võib olla digijüaan

Paljud on oletanud, et Hiina sõda krüptosektori vastu võib olla seotud Hiina enda keskpanga digiraha propageerimisega. Esmakordselt 2017. aastal välja pakutud digitaalset jüaani ehk e-RMB-d on katsetatud alates 2020. aastast ning Hiina Rahvapank on andnud kodanikele loterii korras miljoneid digitaalseid jüaane. Tegemist on praegu ühe kõige kaugemale arenenud keskpanga digitaalse valuuta projekte maailmas ning riik valmistub keskpanga digiraha täielikuks käivitamiseks Pekingi 2022. aasta taliolümpiamängudeks.

Loe lisaks: “Kuidas töötab Hiina digijüaan”

Neile, kes soovivad investeerida klassikalistesse krüptorahadesse, on selleks kõige mugavam viis kasutada Change’i algajasõbralikku investeerimisrakendust. Change’i äpis saab osta ja müüa rohkem kui 30 krüptovaluutat, kaubelda aktsiate, maavarade ja Change’i enda CNG tokeniga. Change’is ei pea investeerima suurte summadega - alustada saab isegi 10 euroga.

Laadi alla Change äpp

Copy
Tagasi üles