Robotexil näeb nii automatiseeritud liikureid kui ka kuulsat humanoidrobotit

Siim Hovintalo
, Robotexi korraldusjuht
Copy
Foto: Robotex

Kolm päeva täis kaasahaaravaid võistlusi ja põnevaid töötubasid, traditsiooniline tehnoloogianäitus, kus uudistamist igal sammul – kõike seda pakub robootikafestival Robotex, mis ootab novembri alguses taas kõiki huvilisi. Tallinnas Saku suurhallis panevad end 5.–7. novembrini proovile robootikud nii meilt kui mujalt. Festivalipäevadesse mahub pinget pakkuvate võistluste ja robootikatöötubade kõrvale ka traditsiooniline tehnoloogianäitus EXPO, kus seekord on fookus autonoomsetel masinatel ja elektromobiilsusel ning kus on esindatud nii Eestis kui ka välismaal arendatud ja toodetud liikurid.

Autonoomsete masinate areng on viimastel aastatel teinud murrangulise hüppe, seetõttu otsustasime erinevad seadmed ja masinad kokku tuua ja neid kõiki ka meie publikule näidata. Kellel varem pole olnud võimalust robotliikuritega tutvust teha, siis Robotexil on selleks parim aeg. Mõne seadme puhul paneb ennastki imestama, et seda arendatakse just siinsamas Eestis. Näiteks toob Cleveron Robotexile moodsa isesõitva robotkulleri, mille juhtimiskeskust saab kohapeal ka ise proovida, TalTechi noored esitlevad isejuhtivat vormelautot – ja lisaks kõikvõimalikud iseliikuvad pesurid, imurid ja niidukid.

Audrey Hepburni välimusega humanoid Sophia

Sophia
Sophia Foto: Machani Robotics

Kindlasti tuleb vaatama tulla väga erilist humanoidrobotit Sophiat. Maailmas mitmetel rahvusvahelistel näitustel esitletud humanoid suhtleb ja liigub nagu inimene ning ta suudab väljendada tundeid, tal on huumorimeel ja tema välimus põhineb näitleja Audrey Hepburnil. Roboti looja Machani Group on 90-aastane pereettevõte, mis tegeleb tehisintellekti ja robootikaga. Peagi toob Machani Robotics turule ka täiustatud Sophia 2.0. Tuleviku karjäärivalik kättesaadavamaks! Miks tasub tehnikahuvilistel kindlasti robootikafestivalile minna? Tehnoloogianäitusel saab seekord tutvuda Eesti suuremate ülikoolide väljapanekutega kõikvõimalikest uusimatest robootikalahendustest, aga ka eriala õppimisvõimalustega. Ettevõtted tutvustavad oma tegemisi tehnoloogia ja inseneeria valdkonnas, nii mõnigi neist pakub külastajaile võimalust kohapeal käed külge panna, et selle kogemuse pealt juba hõlpsamini tuleviku karjäärivalikuid teha. Seekordse EXPO üks lisaeesmärke on tutvustada koolinoortele interaktiivseid tehnoloogialahendusi ja meelelahutust.

Selleks on eraldi ala, kus saab katsetada nii uuemaid kui ka juba vanu tuttavaid interaktiivseid VR- ja konsoollahendusi.

Foto: Cleveron

Vaatemängulised finaalid

Robotexi keskmeks on ikka olnud võistlused. Seekord on rohkem mõeldud ka pealtvaatajaile ning muudetud robotite jõukatsumisi publikule vaatemängulisemaks, et kõik saaksid finaalidele kaasa elada ja oma lemmikutele pöialt hoida. Eri vanuserühmadele on kavas robotite sumovõistlused, Comodule joonejärgimine, Tuule takistustega joonejärgimine, Folkrace, uutest võistlustest aga Lennuakadeemia droonide takistussõit ning jätkab ka tüdrukutele mõeldud tuletõrjumise võistlus. Robotexi võistluspäevi kokkuvõtvatele otsesaadetele on võimalik kaasa elada iga võistluspäeva teises pooles Elisa Stage platvormi vahendusel ning ülekande toob kõigi huvilisteni funTIME. Robotexi kogu programmiga, kõigi tänavuste võistluste ning ajakavaga saab tutvuda Robotex Internationali kodulehel robotex.international.

Robotexi partnerid on TalTech, Lennuakadeemia, Schbot, Comodule, Tuul, Tallinna Tehnikakõrgkool, 3K Group, Cleveron, Stoneridge Electronics, Digipurk, Starship, Eesti Elecster, Baltic Steel, 3DKoda, Robomiku, Kommipomm, RedBull, Playtech, Elisa, funTIME, kood/Jõhvi.

Copy
Tagasi üles