Kaja Kallas kohtus USA presidendi Joe Bideniga (18)

Copy
Kaja Kallas ja Joe Biden.
Kaja Kallas ja Joe Biden. Foto: Stenbocki maja

Peaminister Kaja Kallas kohtus täna Suurbritannias Glasgow's ÜRO kliimakonverentsi raames Ameerika Ühendriikide presidendi Joe Bideniga, kellega tuli jutuks kaitsekostöö jätkamine nii kahepoolselt kui ka NATOs.

Biden avaldas tunnustust Kallase initsiatiivi majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) rahvusvaheliste firmade maksustamise algatusega ühinemises

Jutuks tuli ka Eesti ja USA koostöö globaalsete probleemide lahendamisel, muu hulgas kliimamuutuste valdkonnas.

Biden märkis, et Eesti on teinud väärtuslikku tööd demokraatia ja inimõiguste kaitse algatustest kogu maailmas ning ta tõstis esile Eesti tegevust ÜRO julgeolekunõukogus.

«Eesti ja USA suhted on tihedad ja mitmekülgsed ning on palju teemasid, mis on meile mõlemale olulised. Tänasin president Bidenit USA liidrirolli eest kliimadiplomaatias. Peatusime transatlantilise koostöö ja NATO heidutusvõime tugevdamise olulisusel. Tänasin USA julgeolekuabi eest ja rõhutasin selle jätkumise olulisust,» võttis Kallas kokku tänase kohtumise põhiteemad.

«Rõhutasin president Bidenile, et lisaks kasvavatele ohtudele Aasias on oluline hoida fookust Euroopa ja eriti Balti riikide julgeolekul – meie idanaaber käitub ettearvamatult ja arengute suund pole julgustav,» lisas ta.

Kallas tänas Joe Bidenit ka kutse eest demokraatiate tippkohtumisele detsembris. «See on väga õigeaegne algatus, sest demokraatlikud riigid peavad suurendama oma ühist valmisolekut seista vastu autoritaarsete riikide soovidele kehtestada uusi globaalseid mängureegleid. Eestil on pakkuda konkreetseid samme, kuidas demokraatiate vahelist koostööd kasvatada nt üleilmse digitaalse taristu loomise vallas,» sõnas Eesti peaminister.

Kallas ja Biden viimati kohtusid suvel NATO tippkohtumise ajal. Homme võtab Eesti peaminister osa USA presidendi ja Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni kokku kutsutud tippkohtumisest metaaniheitmete vähendamise teemal.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles