ÜLEVAADE ⟩ Ka Läti meedikud räägivad triaaživajadusest

Lisa-Martina Klein
, välispraktikant
Copy
Ida-Riia Ülikooli kliinilise haigla Covidi-osakond.
Ida-Riia Ülikooli kliinilise haigla Covidi-osakond. Foto: Jānis Laizāns

Läti haiglates oli eilse seisuga 1531 patsienti, neist 195 raskes seisundis. Läti tervishoiuministri Daniels Pavlutsi sõnul on ekspertide hinnangul kõige halvema stsenaariumi korral vaja haiglasse paigutada 2500 kuni 3000 inimest, kirjutab Lätis baseeruv uudisteportaal Baltic News Network. Tervishoiuvõimud on hoiatanud, et haiglate taluvuspiir on 1500 koroonapatsienti.

See arv on juba oktoobri seisuga ületatud, mis tähendab, et olemast on lakanud tavapärane meditsiin ja alanud katastroofimeditsiin. Eilse seisuga olid peamistes haiglates intensiivraviosakonnad peaaegu täis, vahendab Läti rahvusringhääling. Tervishoiuministeerium on palunud erasektorit appi. Seni on tervishoiusüsteemile appi tulnud üle poole tuhande inimese, arv võib veel kasvada. Sarnaselt Eestiga on Läti meedikud juba hoiatanud, et kui olukord ei parane, tuleb triaažisüsteem sisse viia.

Rumeenia haiglad on jõudnud olukorda, kus triaaž on ainus viis anda ravi vähemalt osale patsientidest. Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) andmetel registreeriti Rumeenias eile 11 073 uut haigusjuhtu. EuroNewsi järgi on suur nakatumiste arv tingitud peamiselt madalast vaktsineerimise määrast – umbes 30 protsenti. Saksa meediakanali MDR andmetel on haiglad kokkuvarisemise äärel; haiglates ei ole piisavalt seadmeid ega personali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles