ÜRO peasekretär väljendas muret olukorra pärast Etioopias

Copy
Õhurünnaku järel Tigray pealinnas Mek’eles.
Õhurünnaku järel Tigray pealinnas Mek’eles. Foto: Stringer/Scanpix

ÜRO peasekretär Antonio Guterres väljendas kolmapäeval muret Etioopia olukorra pärast ja pakkus abi peaminister Abiy Ahmed Alile toetust rahumeelse dialoogi tingimuste loomisel.

Guterres lisas, et arutas teemat ka ÜRO humanitaarküsimuste juhi Martin Griffithsiga tema eelseisva visiidi eel Etioopiasse.

Päev varem kuulutas Etioopia valitsus Tigray piirkonnas valitseva olukorra tõttu riigis välja eriolukorra.

USA erisaadik sõidab neljapäeval Etioopiasse konfliktile rahumeelset lahendust otsima, teatas Ühendriikide välisministeerium ajal, mil mässulised on liikumas pealinna Addis Abeba suunas.

Erisaadik Aafrika sarve küsimuses Jeffrey Feltman ärgitab neljapäeval ja reedel aset leidvatel läbirääkimistel kõiki etiooplasi üles pühenduma rahule ning otsima tülile lahendust läbi dialoogi.

Guterres kutsus päev varem üles kohesele vaenutegevuse lõpetamisele Etioopias.

«Guterres kutsus vaenutegevuse kohesele lõpetamisele, piiramatule humanitaarligipääsule hädavajaliku elusid päästva abi kohaletoimetamiseks ning kaasavale rahvuslikule dialoogile, et lahendada see kriis ja luua alus rahule ja stabiilsusele kogu riigis,» edastas peasekretäri kõneisik Stephane Dujarric.

Etioopia valitsus kuulutas teisipäeval välja üleriigilise eriolukorra, sest Tigray mässulised vallutasid kaks olulist linna ja kavandavad ilmselt pealetungi pealinnale, teatas riigimeedia.

«Eriolukorra eesmärk on kaitsta tsiviilelanikke terroristliku TPLFi rühmituse julmuste eest riigi mitmes osas,» teatas Fana Broadcasting Corporate viitega Tigray Rahvavabastusrindele.

TPLF on vallutanud viimastel päevadel kaks tähtsamat linna Addis Abebast 400 kilomeetri kaugusel ega ole välistanud pealetungi pealinnale, kus sõjategevust seni ei ole olnud.

Valitsus ei ole TPLFi vallutusi küll kinnitanud, aga kui need tõeks osutuvad, on tegemist mässuliste olulise strateegilise võiduga.

Suures osas Põhja-Etioopiast ei ole sidet ning ajakirjanikke sinna ei lasta, sestap on lahinguteadete tõepära raske kontrollida.

Konflikt Põhja-Etioopias puhkes mullu novembris, kui peaminister Abiy Ahmed saatis väed Tigray võimupartei TPLFi vastu, süüdistades seda sõjaväebaaside ründamises. 2019. aasta Nobeli rahupreemia laureaat tõotas kiiret võitu, aga juuni lõpuks olid mässulised enamiku Tigrayst tagasi vallutanud ning asusid pealetungile naaberpiirkondades Afaria ja Amharas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles