Vallavanem: oleme siin Põlvamaal praegu suures hädas ja ootame vabatahtlikke appi (40)

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
Põlva haigla.


Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Põlva haigla. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Praegu suurima koroonaga nakatumisega Põlvamaa on hädas ja kõik vabatahtlikud on praegu maakonna tervishoiuasutustesse väga oodatud, rääkis Põlva vallavanem Georg Pelisaar «Ringvaates». Ühtlasi soovib ta valitsuselt karmimate piirangute kehtestamist. Valla hooldekodus on vaid kolm hooldajat.

Vallavanema sõnul ei ole Põlvamaal praegu probleem enam laste nakatumises. Nüüd on jõutud etappi, kus haigestuvad lapsevanemad, vanavanemad, sugulased. «Praegu viiakse see kortermajades edasi naabritele ja viiakse edasi töökohtadesse,» selgitas Pelisaar.

Koolide ja lasteaedade sulgemine praegu olukorda ei muudaks, vaja on teisi piiranguid, leiab vallavanem.

«Me ootaksime, et oleks kindlasti keelatud kõikvõimalikud üritused. Et oleks piiratud kaupluste lahtiolek, nii nagu oli eelmisel aastal. See andis tulemusi.»

Kui sellised piirangud kestaksid kasvõi kaks nädalat, siis ehk õnnestuks taas olukord kontrolli alla saada, leiab Pelisaar.

«Kui on neid inimesi, kes vähegi saaksid, oskaksid, tahaksid tulla appi meie hooldekodudele ja Põlva haiglale, siis oleksime selle üle väga-väga tänulikud. Me tõesti oleme hetkel siin Põlvamaal hädas,» rõhutas Põlva vallavanem.

Olgu lisatud, et Põlva valla hooldekodus on praegu koroonaviiruse tõttu alles jäänud vaid kolm hooldajat. Hooldekodu juhi Aet Olle sõnul on hooldatavaid 37.

Küsimusele, kuidas on võimalik kolmekesi ligi 40 inimest hooldada, vastas Olle, et siiani on kuidagi hakkama saadud. On leitud veidi lisajõudu, Olle ise aitab nii palju, kui saab.

Maakonnas kriitiline seis

Rekordiline haigestumusnäitaja 100 000 elaniku kohta on registreeritud Põlvamaal – nakatumismääraks 2722,4 (42. nädalal oli see 2231,5).

Eile lisandus Põlva valda 77 nakatunut ja maakonda 130. Kahe kuuga on nakatunud 7,5 protsenti maakonna elanikest.

Eelmise nädala seisuga vajas kahe kuu jooksul haiglaravi 103 inimest, neist otseselt Covidi tõttu 87. Suri üheksa inimest.

Teadusnõukoja liige Krista Fischer tõi välja, et kui terves Eestis oleks olnud samasugune nakatumine, siis oleks kahe kuuga surnud ligi 500 ja haiglas olnud üle 5000 inimese (neist ühel ajal 1800).

Teadusnõukoja juht Irja Lutsar ütles, et Põlvamaal on hooldekodude puhanguid ning ka Põlva haiglas on kaks koroonakollet. «Tõenäoliselt levib haigus ka perekondades, vaktsineerimine on sealkandis madal,» toonitas Lutsar.

Kommentaarid (40)
Copy
Tagasi üles