Koroonakriis ja distantsõppe küsimus on viinud teravasse sõnasõtta Tallinna linna linnapea Mihhail Kõlvarti ning haridus- ja teadusministri Liina Kersna, keda toetab peaminister Kaja Kallas. Lavly Perling, Keit Kasemets ja Tõnis Leht arutasid Kuku raadio saates «Poliitikaguru» asja. 

Kasemets leidis, et Kõlvart ei ole ajanud õiget asja, kui ta Tallinnas käskis teatud vanuseastmete klassid kõik koju saata. Ta põhjendas, et sellega karistatakse õpilasi, õpetajaid ja koole, kes on tõsiselt vaktsineerimisega tegelenud ning kus koldeid ei ole. Kahtlemata on Tallinnas koole, kus nakatunuid on nii palju, et füüsilise õppega jätkata on keeruline. See aga ei tähenda, et ka mujal oleks põhjust distantsõppele minna.

Valitsuse poliitikale koole lahte hoida heitis Kasemets aga ette, et kiirtestide kasutamisega oleks pidanud hakkama pihta palju varem. Varasemalt leiti, et mõistlikum on testida lähikontaktseid, aga lapsevanemana nägi Kasemets ise, kuidas kool haigestunutest täpselt ei teadnud ning sõnumid lähikontaktsuse kohta tulid mitu päeva hiljem.

«See süsteem oli liiga kohmakas ja ei toiminud,» selgitas Kasemets, miks ta eelistab õpilaste regulaarset laustestimist. Aga et otsusega jäädi hiljaks, võib nüüd oodata koolides nakatumise vähenemist, aga viiruse levikut testimisega peatada enam ei saa.

Ka Isamaa Parempoolsete liige Lavly Perling jäi Kõlvarti otsuse suhtes kriitiliseks ning nimetas seda üleolevaks käitumiseks, kus ei arvestatud kokkulepitud reeglitega. Kõlvart tajus, et ühiskond ootab otsustavust, aga pakkus seda Perlingu hinnangul laste arvelt.

Ta kritiseeris ka testimis korraldust, mida on tehtud ülejala. Perling toetaks, kui ühiskonnaõpetuse ainesse oleks lisatud kriitilist mõtlemist puudutavat infokirjaoskust. «Mitte tuim testimine üksi, aga tegelikult peaks praegu haridussüsteem mõtlema sellele, kuidas lastele süstida seda, miks vaktsineerida, mis see on ja mis kasu toob,» kirjeldas Perling.

Kommentaarid (6)
Copy