Haigla nõuab pöördumises Kallaselt ja Kiigelt karmimaid piiranguid

Copy
Tartu Ülikooli kliinikum saatis peaminister Kaja Kallasele ning tervise- ja tööminister Tanel Kiigele pöördumise, milles soovitakse, et kriisijuhtimises võetaks põhieesmärgiks haiglaravi vajavate patsientide juurdekasvu peatamine.
Tartu Ülikooli kliinikum saatis peaminister Kaja Kallasele ning tervise- ja tööminister Tanel Kiigele pöördumise, milles soovitakse, et kriisijuhtimises võetaks põhieesmärgiks haiglaravi vajavate patsientide juurdekasvu peatamine. Foto: Remo Tõnismäe

Tartu Ülikooli kliinikum saatis peaminister Kaja Kallasele ning tervise- ja tööminister Tanel Kiigele pöördumise, et haigla on ületanud ruumilise võimekuse piiri ning hooldustöötajad, õed ja arstid töötavad oma võimete piiril. Pöördumises soovitakse, et kriisijuhtimises võetaks põhieesmärgiks haiglaravi vajavate patsientide juurdekasvu peatamine, kehtestades karmimad piirangud.

Kolmapäeval kinnitas kliinikum plaani, kus Covid-19 raviks mõeldud voodikohtade arvu suurendati seniselt 85-lt 207-le. See on aga ligikaudu 20 protsenti kliinikumi kõigist voodikohtadest. «Oleme sunnitud tegema valikuid plaaniliste patsientide haiglasse vastuvõtmisel ja olukorra püsimisel peame hakkama rakendama sama ka erakorraliste patsientide haiglasse vastuvõtmisel,» kirjutati pöördumises Kallasele ja Kiigele.

«Oleme ületanud ruumilise võimekuse piiri, kust ilma tervete osakondade või kliinikute töö märkimisväärse piiramise või sulgemiseta ei ole võimalik uusi patsiente vastu võtta. Hooldustöötajad, õed ning arstid töötavad võimete piiril, paljudel juhtudel oleme selle ületanud. Tööpere kurnatus on laialdane ning süsteemne,» rõhutas haigla.

Kui aga Covid-19-haigete arv jätkab suurenemist, siis on haigla sunnitud langetama nii Covid-19-patsientide kui ka teiste patsientide ravi standardeid, mis omakorda mõjutab negatiivselt ravi tulemuslikkust; piirama plaaniliste haigete juurdepääsu haiglaravile; piirama juurdepääsu vältimatule statsionaarsele arstiabile.

«Sellest lähtuvalt teeme valitsusele ettepaneku seada lühiajaliseks kriisijuhtimise eesmärgiks haiglaravi vajavate patsientide juurdekasvu viivitamatu peatamine. Lühiajalisi meetmeid saab leevendada niipea, kui Covid-19 haiglaravi vajavate patsientide arv langeb üleriigiliselt alla 300,» leiab haigla.

Teadusnõukoja juht Irja Lutsar meenutas, et teadusnõukoda on soovitanud sihitud koroonapiiranguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles