Kogukonnametsade seaduseelnõu lasti sõelapõhjaks (2)

Ülle Harju
, ajakirjanik
Copy
RMK võttis septembris maha hektarite viisi Haanja suusaradade ääres kasvavat üle saja aasta vanust metsa ega arvestanud kohalike ettepanekuid majandada seda püsimetsana. 
RMK võttis septembris maha hektarite viisi Haanja suusaradade ääres kasvavat üle saja aasta vanust metsa ega arvestanud kohalike ettepanekuid majandada seda püsimetsana. Foto: Arvo Meeks/Lõuna-eesti Postimees

Kogukonnametsi kaitsma pidav seaduseelnõu naasis kooskõlastusringilt kriitikatulva saatel, keskkonnaühendused soovivad metsaraie peatamist kõrgendatud avaliku huvi all olevates (KAH) metsades kuni seadusemuudatuste parendamise ja jõustumiseni.

«Seniste kitsaskohtade lahendamiseks [seadusemuudatustest] ei piisa, vaid need üksnes süvendavad KAH-aladel metsatööde planeerimise probleeme,» hindas 12 looduskaitseühendust liitev Eesti keskkonnaühenduste koda (EKO). Jutt on keskkonnaministeeriumi seaduseelnõust, mille järgi asulate lähedal asuvad kogukondadele olulised riigimetsad määratletakse edaspidi ainult kohalike omavalitsuste üldplaneeringuis. Praegu määratleb neid riigimetsa majandamise keskus (RMK).

Piiratud otsustusõigus

EKO leidis, et eelnõu tekitab 10–15 aastaks õiguslikult ebaselge olukorra ning seetõttu peaks peatama metsaraied KAH-aladel kuni nende üldplaneeringutes piiritlemise ja omavalitsustepoolsete tingimuste seadmiseni. Eestimaa Looduse Fond (ELF) viitas ohule, et muidu võib RMK mitmed kogukonnale tähtsad metsad enne maha võtta.

RMK peametsaülem Andres Sepp kinnitas Postimehele, et RMK ei raiu kohalike omavalitsustega kokkulepitud KAH-aladel ilma kaasamist läbi viimata põhjendusega, et see ala ei ole veel üldplaneeringuga kehtestatud. Seda nii praegu kui ka pärast seadusemuudatuse jõustumist.

RMK pole aga midagi lubanud nende metsade kohta, mille kohta veel kokkulepet pole. «Kui kohalik kogukond metsaala kõrgendatud avaliku huvi vääriliseks ei pea, siis käsitleme ala tavapärase majandusmetsana. Alates hetkest, mil me oleme kohaliku omavalitsusega kokku leppinud, et mingi piirkonna riigimetsade puhul on tegu kõrgendatud avaliku huviga alaga, kanname need alad ka RMK raietööde kaardile ning kohalik kogukond kaasatakse raietööde planeerimisse,» täpsustas Sepp.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles