DEA agendi salaoperatsioon viis Eesti jõugu juhi USAs trellide taha

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Amid Magerramov on tegelenud tipptasemel võitluskunstidega.
Amid Magerramov on tegelenud tipptasemel võitluskunstidega. Foto: Spordiklubi Iman
  • DEA agent esines Kolumbia narkokartelli esindajana
  • Magerramov peab veetma USA vanglas kümme aastat
  • Ainet kasutatakse suurte loomade, näiteks elevantide uimastamisel

Colombia narkokartelli liikmena esinenud USA narkootikumidevastase võitluse agentuuri DEA agendi petteoperatsioon viis Eesti aserite kuritegeliku ühenduse liidri Amid Magerramovi Ameerika Ühendriikides kümneks aastaks trellide taha.

New Yorgi lõunapiirkonna kohus mõistis reedel 40-aastase Magerramovi suure koguse fentanüüli ja karfentanüüli Ameerika Ühendriikidesse smugeldamise eest kümneks aastaks vangi.

Õiendus

Artikli «DEA agendi salaoperatsioon viis Eesti jõugu juhi USAs trellide taha» juures ilmus pilt, millel kujutatud isikul pole artikli sisuga mingit seost. Vale foto ilmus inimliku eksituse tõttu. Postimees palub vabandust.

Kohus mõistis Magerramovi uimastikaubanduses süüdi juba 4. mail, reedel tegi kohus teatavaks tema karistuse. Lisaks kümneaastasele vangistusele peab Magerramov tasuma 38 500 dollari suuruse rahatrahvi.

Kohtunik Damian Williams ütles karistust välja kuulutades, et Magerramov toodi kohtu ette suurepärase rahvusvahelise koostöö tulemusena, milles mängisid olulist rolli DEA (Drug Enforcement Administration) erioperatsioonide üksus, DEA Kopenhaageni esindus, Eesti riigiprokuratuur ja Eesti keskkriminaalpolitsei.

Magerramov üritas aastatel 2017–2018 smugeldada narkokurjategijana esinenud uimastivastase võitluse agentuuri DEA agendi vahendusel USAsse suure koguse fentanüüli ja karfentanüüli.

DEA agent kohtus 2017. aasta oktoobris Magerramoviga Eestis ja nad leppisid kokku koostöös uimastite salakaubaveoks Ameerika Ühendriikidesse. Magerramov ja tema kaasosalised nõustusid transportima DEA agendile Taani suures koguses uimasteid, mille ta lubas toimetada edasi USAsse New Yorki, kus see pidi jõudma kartelli klientideni.

9. mail 2018 toimetas Magerramov DEA agendile Taani kohale kolm narkootikumide näidist ja andis need kokkulepitud kohas üle. Agent andis uimasti üle võimudele ja laboratooriumis tehti kindlaks, et kolm saadetist sisaldavad kokku 550 grammi karfentanüüli.

Agent andis hiljem Magerramovile teada, et tema saadetis jõudis New Yorki kohale ja narkokartell jäi uimasti kvaliteediga väga rahule. Ta andis teada, et kartell tahab teha Magerramoviga koostööd ja soovib uimastit juurde tellida.

30. mail 2018 toimetaski Magerramov koos kaaslastega Taani kokkulepitud kohta suurema koguse fentanüüli ja karfentanüüli, seekord juba 5,2 kilogrammi.

DEA agent kohtus juunis ja juulis 2018 veel korduvalt Magerramoviga ja andis teada, et ka tema suurem saadetis on jõudnud New Yorki narkokartellini. Ühtlasi pidas ta Magerramoviga läbirääkimisi järgmiste saadetiste narkokartellile toimetamise üle.

DEA otsustas 2018. aasta sügisel, et Magerramovi vastu on kogutud piisavalt tõendeid, ning Eesti keskkriminaalpolitsei pidas ta USA rahvusvahelise õigusabipalve alusel kinni. 2019. aasta kevadel andis Eesti Magerramovi USA-le välja. Koos Magerramoviga andis Eesti USA-le välja ka kuritegelikus ilmas tuntud Jevgeni Bõkovi ja Vitali Voronjuki. Juba varem, 2019. aasta veebruaris andis Eesti sama süüasja raames USA-le välja Viktor Livintšuki.

Politsei ja prokuratuur on nimetanud Amid Magerramovit Eesti aserite kuritegeliku jõugu liidriks.

Maailma kangeim uimasti

Karfentanüül on kõige kangem teadaolev uimasti. Karfentanüül on fentanüüliga samasse gruppi kuuluv laboritingimustes valmistatav sünteetiline opioid. Karfentanüüli kasutatakse suurte loomade, näiteks elevantide uimastamiseks ja see on fentanüülist 100 korda kangem. Inimese tapmiseks piisab väga väikesest kogusest ehk 0,03 milligrammist.

Karfentanüül mõjutab kesknärvisüsteemi ja põhjustab inimesel äkksurma. Juba selle katsumine on ohtlik, kuna aine võib sattuda hingamisteedesse või puudutuse kaudu organismi.

Allikas: Drug Enforcement Administration

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles