Liimets: migrantide kasutamine poliitilise mõjutusvahendina on Eesti jaoks vastuvõetamatu (18)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Välisminister Eva-Maria Liimets
Välisminister Eva-Maria Liimets Foto: Sander Ilvest

Välisminister Eva-Maria Liimetsa (KE) sõnul ei saa Eesti Poolas toimuva suhtes ükskõikseks jääda. Minister plaanib kriitilise teema tõstatada nii ÜRO julgeolekunõukogu aruteludes kui ka järgmisel nädalal toimuval EL välisasjade nõukogul.

Eesti ei saa Liimetsa sõnul kuidagi jääda Poola-Valgevene piiril toimuva suhtes ükskõikseks ning reedel arutati tema ettepanekul Valgevenes toimuvat Balti välisministrite ja Valgevene demokraatlike jõudude esindaja Svjatlana Tšihhanovskajaga Vilniuses.

« Enesestmõistetavalt hoiavad kõik Eesti asjassepuutuvad ametkonnad Valgevene jätkuval hübriidrünnakul EL-i ja NATO välispiiril väga teravalt silma peal. Eesti jaoks on täiesti vastuvõetamatu, kui oma kodust tühjade lubadustega kaugele meelitatud inimesi, nende hulgas ka naisi ja lapsi, kasutatakse kalgilt ära poliitilise mõjutusvahendina,» kommenteeris välisminister toimuvat. 

Liimets tuletas meelde, et Eesti oli juulis üks esimesi riike, kes pakkus Leedule oma kohest tuge ja näitas üheseltmõistetavat solidaarsust. «Samuti oleme ÜRO julgeolekunõukogu eesistujana juhtinud Valgevene piiril toimuvale järjekindlalt rahvusvahelise kogukonna tähelepanu,» kirjeldas ta. «Olen ka täna New Yorgis, kus tõstatame selle küsimuse esimesel võimalusel julgeolekunõukogu aruteludes.»

Liimets kinnitas, et Eesti on valmis Lätit ja Poolat vastavalt nende soovidele ja vajadustele toetama. Eesti tuge pakkus ta varasemalt ka Leedu kolleegile Gabrielius Landsbergisele. «Sellest ajast oleme Leedut, aga ka Lätit ja Poolat igati toetanud ning kasutanud järjekindlalt ka kõiki diplomaatilisi töövahendeid, et migrantide voog Valgevenest väheneks ning rünnak lõppeks,» lisas Liimets. 

«Euroopa Liidu jaoks on oluline tugevdada oma välispiiride kaitset ning leida võimalused selleks vajaliku rahastuse suurendamiseks. Sama oluline on ka Valgevene režiimi mõjutamine sanktsioonidega, milleks peame kiirendama järgmise paketi rakendamist,» sõnas ta. 

Liimets plaanib järgmise nädala alul toimuval Euroopa Liidu välisasjade nõukogul mõlemad teemad tõstatada: «Loodan südamest, et jõuame välisministrite vahel neis asjus võimalikult kiiresti üksmeelele.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles