Vigade parandus? HTMi järgmine testitehing üllatab seekord ülisoodsa hinnaga (8)

Copy
Covid-19 kiirtestimine koolis.
Covid-19 kiirtestimine koolis. Foto: Sander Ilvest

Oktoobri lõpus sama hästi kui kümne minutiga sooritatud kiirtestitehingu tõttu skandaali keskmesse sattunud haridus- ja teadusministeerium (HTM) saatis esmaspäeval ettevõtetele kutse osaleda uuel koolide kiirtestide hankel. Esimese hanke puhul tekitas skandaali asjaolu, et HTM valis viie miljoni euro suuruseks tehinguks ilma igasuguse konkurentsita välja Selfdiagnostic OÜ. Edaspidistes tehingutes lubas HTM paremini toimida. Esmapilgul tundub, et nii ka tehti.

«Täiesti ilma pärimata,» kinnitas Tarmo Kriis, kelle ettevõte Medteenus sai kutse hankekonkursil osaleda. «Helistasin neile umbes samal minutil, kui nad selle [kutse] välja saatsid. Nad ütlesid, et on koostöös terviseametiga teinud ülevaatuse, millised firmad olemas on.»

Hind tekitab ettevõtetes segadust

Kokku saatis HTM terviseameti meditsiiniseadmete lehel olnud infole tuginedes kutse osaleda 11 ettevõttele. Raamlepingu hind on 2,37 miljonit, mis teeb ühe testi hinna erakordselt odavaks: 0,5–0,6 eurot. Seda tõdemust jagasid Postimehega kolm kiirtestidega tegelevat ettevõtet. Mäletatavasti oli Selfdiagnosticsiga sõlmitud lepingu puhul üks küsitavustest just see, et kahe miljoni testi ostuks kulus viis miljonit eurot ehk tüki hind oli ligikaudu 2,5 eurot.

Nüüdne tükihind – kaugelt alla euro – on aga ettevõtete hinnangul ebarealistlik.

«Selles kutses on rida lahtiseid otsi. Tahetakse saada pakkumist, aga öeldakse, et testida tuleb nädalas kaks-kolm korda. See teeb selle perioodi vältel väga suure erinevuse nendes testides. Summa antakse ette ja kui selle summa sisse see ära pakkida...,» lausus Kriis ja nentis, et on kummaline, kuidas hind nii madalaks langes.

Kriis meenutas, et eelmise tehingu tükihinda 2,5 eurot põhjendati sellega, et testid tuleb üle Eesti koolidesse laiali vedada. «See ei ole mingi logistikakangelastegu. Saab võtta 15 mikrobussi ning vedada laiali ühe päevaga. Praegu on 560 aadressi, jaanuaris vedasime 1200 aadressile laiali maske. See ei ehmata meid absoluutselt.»

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles