Karis rõhutas Pariisis laste ja noorte kaitse tähtsust veebiavarustes

BNS
Copy
Alar Karis ja Emmanuel Macron
Alar Karis ja Emmanuel Macron Foto: Presidendi kantselei

President Alar Karis rääkis neljapäeva õhtul Pariisi rahufoorumi raames Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni algatatud kõrgetasemelisel arutelul, mille põhifookuses oli laste ja noorte kaitse küberruumis valitsevate ohtude eest.

«Laialdane digiteerimine ei hõlma mitte üksnes muutusi tehnoloogias, vaid toob ka põhimõttelisi muudatusi ühiskondade toimimises. Ühes tehnoloogiaga pakutavate eelistega süvenevad paratamatult ka riskid ja ohud. Argielu toob paraku palju näiteid laste, eraisikute, ettevõtete, isegi riikide vastu suunatud rünnetest ja igat liiki ahistamisest,» sõnas president Karis.

Kõrgetasemelises aruteluringis osalesid president Karise kõrval ka Prantsusmaa president Emmanuel Macron, Kanada peaminister Justin Trudeau ning Youtube’i tegevdirektor Susan Wojcicki.

«Üksnes heast tahtest ei piisa. Küberruumis ohtude vastu seismisel on oluline kriitilise kübertaristu kaitse, põhiõiguste vankumatu järgimine, samuti andmekaitse ja piisav küberjulgeolekusse ning küber- ja digiharidusse panustamine,» selgitas president Karis sõnavõtus.

Riigipea tõi välja tegurid, mis on digiruumis laste õiguste kaitsel määravad: normide järgimine ja laste haridus, mis õpetaks ohtusid ära tundma. «See, mida peetakse loomulikuks tavaelus, peaks kehtima ka küberruumis. Inimõigused ei haihtu, kui lülitame sisse oma arvuti või nutitelefoni,» rõhutas president Karis Eesti kogemusest rääkides. «Laste digipädevuse suurendamine aitab tõsta kogu ühiskonna valmisolekut küberohtudega toimetulekuks. Ohtude maandamiseks on oluline valitsuste ja erasektori vaheline koostöö.»

Eesti on liitunud lapse õiguste digideklaratsiooni koostajate tuumikgrupiga, mille kutsus tänavu suvel kokku Prantsusmaa. President Macron tegi üleskutse ühendada kodanikuühiskonna, eraettevõtjate, interneti teenusepakkujate ning riikide jõud, et koostöös seista laste õiguste eest küberruumis. Üleskutsega liituvad üleilmse haardega ettevõtted, nagu Amazon, Facebooki, Apple, Microsoft ja Twitter. Üleskutse sisaldab ühelt poolt laste digipädevuste arendamist ning teisalt laste kaitset digiruumis tegutsemisel.

President Karis vestles neljapäeval õhtul põgusalt ka Ameerika Ühendriikide asepresidendi Kamala Harrisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles