Lauri: kohtuprotsess peaks olema viimane tee peresuhete reguleerimisel

BNS
Copy
Justiitsminister Maris Lauri.
Justiitsminister Maris Lauri. Foto: Remo Tõnismäe

Riigikogule elatise korda muutvat eelnõu tutvustanud justiitsminister Maris Lauri (RE) sõnul peaks kohtutee olema viimane abinõu peresuhete reguleerimisel ja just seda aitabki uus seadus vähendada.

Justiitsminister Maris Lauri tutvustas esimesel lugemisel riigikogule eelnõu, millega soovitakse miinimumelatise määr siduda lahti alampalgast. See asendatakse edaspidi valemiga, mis võtab arvesse lapsele tehtavaid tegelikke kulutusi.

Justiitsministeeriumi väljatöötatud valem põhineb lapse vajaduspõhise miinimumelatise uuringul, muutuvatel majandusnäitajatel ja võtab arvesse perede individuaalseid asjaolusid ja võimekust. Lauri sõnul on muudatuse eesmärk vähendada kohtutes kõige valusamaid ehk perekonnaasjade vaidlusi.

«Näeme, et elatisvaidluste lahendamine kohtus on viimastel aastatel muutunud üha keerukamaks, tuues pooltele sageli kaasa suure õigusabi- ja ajakulu ning mis kõige kurvem, traumeerib selle käigus hingehaavu saanud osapooli, sealhulgas lapsi,» sõnas Lauri.

Uue süsteemi alusel oleks vanematel võimalik läbipaistval moel aga ise välja arvutada summa, mille kohus tõenäoliselt nende pere puhul välja mõistaks või kasutada selleks väljatöötatud rakendust. Seejärel oleks elatise summa võimalik omavahel, perelepituse käigus või notariaalselt kinnitada. «Kohtutee peaks olema aga viimane abinõu peresuhete reguleerimisel,» osutas minister riigikogu liikmeid eelnõud toetama kutsudes.

Elatise eelnõuga samal ajal menetleb riigikogu perelepituse eelnõu, mille eesmärk on samuti see, et vanemad enne kohtusse pöördumist kokkuleppele jõuaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles