Algab juudi vana kalmistu ala korrastamine

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy

Novembri lõpus algab Tallinnas Magasini tänaval juudi vana kalmistu ala esimese etapi rekonstrueerimine.

«Hiljuti sai sõlmitud leping riigihanke võitnud Mefab OÜ-ga, kes saab kopa maasse lüüa juba novembri lõpus. Meie eesmärk on kujundada endisest kalmistualast väärikas roheala, kus on arvestatud nii paiga ajaloolise tähenduse kui ka praeguste oludega,» ütles Kesklinna vanem Monika Haukanõmm.

Vana juudi kalmistu ala terviklahendus näeb ette kaht terviku moodustavat ala – markeeritud matmispaikade ja kabeli asukohaga rahuala ning jalutajatele avatud puhkeala. Kavas on restaureerida müürid, rajada teed ja haljastus, paigaldada pingid ja valgustus. Tööd on jagatud kahte etappi ning kõigepealt rajatakse avatud puhkeala. 

«Vana juudi kalmistu on ajaloolise tähendusega objekt. Roheala kujundamisel on oluline, et arvestatakse ja jäädvustatakse koha ajalugu: paigaldatakse infotahvlid, millelt võib lugeda kalmistu ajaloost ja Schaje Levinovitši elust, kes oli 19.–20. sajandi vahetusel siinse juudi kogukonna üks juhtkujusid, Maakri tänava sünagoogi ehituse algataja,» ütles Tallinna linnavolikogu liige Aleksandr Zdankevitš.

Aadressil Magasini 27 asuvast kunagisest kalmistust on säilinud vaid mõni müür ja lage plats.

Kalmistu rajati 18. sajandi lõpus, 19. sajandi teisel poolel ehitati kalmistu ümber paekivimüür, väravad, valvurimajake ja kabel. 1910. aastal lõpetati kalmistule uute hauaplatside väljaandmine, sest läheduses algas elamuehitus. 1911. avati uus juudi kalmistu Rahumäel.

Vana juudi kalmistu hävitas nõukogude võim 1960. aastatel, 1967. aastal rajati sinna autobaas. Mõne aasta eest lammutati seal tühjalt seisnud ja lagastatud ehitised ning kesklinna valitsus tegeleb ala korrashoiuga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles