Haridus- ja noorteameti asejuht saab volituste ületamise tõttu sule sappa (3)

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Mart Laidmets.
Mart Laidmets. Foto: Tairo Lutter

Haridus- ja teadusministeerium (HTM) vabastab alates 1. detsembrist ametist haridus- ja noorteameti (Harno) peadirektori kohusetäitja Mart Laidmetsa, kelle tööleping oleks muidu lõppenud aasta lõpus. 

«Struktuurireformi käigus alanud ja siiani kestev ministeeriumi ning haridus- ja noorteameti tegevuste ning tehingute analüüs on välja toonud olulisi puudusi Mart Laidmetsa tegevuses. Peamiseks etteheiteks on volituste ületamine ja nende raames põhjendamatute varaliste kohustuste võtmine,» vahendas HTM.

«Haridus- ja teadusministeerium tellib esimesel võimalusel sõltumatu auditi 2020. aasta märtsist kuni käesoleva ajani ministeeriumi ning Harno vara kasutamise ja käsutamise ning tehingute õiguspärasuse ning otstarbekuse hindamiseks.»

Täpsemad asjaolud selguvad pärast auditi tulemuste selgumist. 

Kas Laidmets aga ise kriitikaga nõustub? «Hetkel ma alles tutvun selle teadaandega, mis tehti ja eks ma siis võtan seisukoha. Aga selge on see, et see puudutab seda aega, kus kriis oli kõige sügavam ja väga suur organisatsioonide ühendamine oli.»

«Kindlasti on võimalik, et seal vorminduslikust küljest suure kiirusega ja raskete otsuste puhul oli mingisuguseid asjaolusid, mis nagu jäid võib-olla täiesti korrektselt tegemata ja eks inimesi vahetus ka siin palju HTMis ja Harnos... Need asjad tulebki selgeks saada, et kõik osapooled oleksid ühtsel arusaamal,» arvas Laidmets. 

Volituste ületamine ja põhjendamatute varaliste kohustuste võtmine on tema sõnul seotud ilmselt kaadrivahetusega, et mis tingimustel keegi kuskil liikus. «Aga on öeldud, et ministeerium soovib sõltumatut auditit, seal see tõde peabki selguma.»

«Aga teisest küljest oli mul niikuinii tähtajaline tööleping, mis pidi kohe aasta lõpus lõppema.» Mis on Laidmetsa edasised plaanid? «Hetkel on seda raske öelda. Tutvun võimalustega ja vaatan.»

Ametikoht hiidpalgaga

Enne Mart Laidmetsa peadirektori kohusetäitjaks määramist oli Harno peadirektor Ulla Ilisson, kes püsis ametikohal ligi aasta ning kelle palgaks oli muu hulgas 6900 eurot. Kohusetäitja oli ametis veidi üle poole aasta. 

«Nelja asutuse – SA Innove, SA Archimedes, Eesti Noorsootöö Keskus ja Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus – baasil loodud haridus- ja noorteameti käivitamisel on Ulla Ilisson teinud ära suure töö ja juhtinud ameti esimesel tegutsemisaastal kõige keerulisemast ühinemise etapist läbi. Oleme tänulikud ameti esimesele peadirektorile tema töövõime, julgete otsuste ja pealehakkamise eest,» ütles haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Mart Laidmets eelmisel suvel. 

Juunikuus teatati, et Harno teisel tegutsemisaastal on plaanis muuta ameti ja ministeeriumi vaheline sisuline töökorraldus senisest veelgi sidusamaks ja efektiivsemaks. Oluliseks eesmärgiks peeti ka kulude kokkuhoidu, nagu iga ministeeriumi valitsusalas kokku lepitud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles