Kampaania ⟩ Autoromust saab kahe nädala jooksul tasuta lahti

BNS
Copy
Autoromu. Pilt on illustratiivne.
Autoromu. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Esmaspäevast kuni 5. detsembrini toimub taas romusõidukite kokkukogumise kampaania, kui kahe nädala jooksul saab oma kasutuna seisvale autole tellida tasuta äraveo.

Selleks tuleb helistada Eesti autolammutuste liidu telefonile 5787 7233 või Kuusakoski tasuta lühinumbrile 13660, teatas keskkonnaministeerium BNS-ile.

Liiklusregistris on mitteaktiivsena märgitud 190 183 sõiduautot, millest 104 108 ei ole käinud vähemalt seitse aastat ülevaatusel. Igal aastal lisandub mitteaktiivsesse nimistusse 7000–9000 sõidukit.

Romusõidukid mõjutavad keskkonda, võtavad väärtuslikku ruumi, hõivavad linnas parkimiskohti ja takistavad heakorratöid. Omanike teadmatuse tõttu jäetakse sõiduk sageli lagunema, lammutatakse ise või müüakse ebaseaduslikule lammutajatele.

Romud on ohtlikud jäätmed ja need peaksid kindlasti jõudma jäätmekäitlusse. Selleks peab sõidukiomanik valima jäätmekäitleja, kellel on lammutuseks luba. 

Keskkonnaloaga töötlemiskoda suudab iga romusõidukit taaskasutada. Näiteks saab romudest varuosi ning neist on võimalik ringlusse võtta rehve, õlifiltreid, akusid ja metalle. 2019. aastal võeti kogutud romusõidukitest ringlusse 87,6 protsenti ja taaskasutati 91,9 protsenti.

Illegaalsed lammutused ei anna sõiduki omanikule lammutustõendit ega registreeri end sõiduki uue omanikuna liiklusregistris. Nii jääb heas usus müüdud või ära antud sõiduk vana omaniku nimele. Kasutuselt kõrvaldatud sõiduk kustutatakse registrist ainult lammutustõendi alusel. 

Romukampaania käigus ära antud sõiduki kohta antakse omanikule vajalik tõend. Läinud aastal väljastasid lubadega lammutajad sõiduautodele 16 152 tõendit.

Romukampaania raames kogusid 2018. aastal Kuusakoski ja Eesti autolammutuste liit  250 sõidukit, 2019. aastal 430 romusõidukit ning 2020. aastal 256 romusõidukit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles