VIGADE PARANDUS ⟩ Haridusministeerium leidis kiirtestide uueks hankeks märksa odavama partneri (4)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Liina Kersna.
Liina Kersna. Foto: Remo Tõnismäe

Haridus- ja teadusministeerium (HTM) hankis järgmisteks kuudeks koolide kiirteste juurde. Mitme ettevõtja seast osutus valituks seekord ettevõte Medesto Logistics, kelle testid kontrollis üle ka terviseamet ja kelle testihind on varasemast kaks korda odavam. 

Novembrist alustati kooliperede koroonaviiruse kiirtestimist Selfdiagnosticsi tarnitud kiirtestidega ja koolipere testimise jätkamiseks viis ministeerium läbi nüüdseks teise hanke - raamlepe sõlmiti saarlaste ettevõtte Medesto Logisticsiga*.

Raamlepingu kogusumma on 2 370 000 eurot ja sisaldab nii tarnet üle Eesti kui ka videokoolitusmaterjali. Kui Selfdiagnosticsi tarnitud testide tükihind oli ligi 2,5 eurot, siis uus lepingupartner pakub riigile teste 1,14 eurot tükk. 

Ministeerium põhjendab valikut testi sobivuse, ettevõtte tarnevõimekuse ja testi maksumusega, kuivõrd Medesto Logistics tegi kõigile tingimustele vastava odavaima pakkumise. 

Hankega alustas ministeerium 8. novembril, ent arvestades testide hankimise erakordselt kiiret vajadust, kasutati sarnaselt viimasele hankele ka seekord väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetlust. Sellise hankemenetluse puhul on ministeeriumil õigus teha ettepanek läbirääkimiste alustamiseks ühele või mitmele ettevõtjale, kelle majanduslik ja finantsseisund ning tehniline ja kutsealane pädevus on hankelepingu nõuetekohaseks täitmiseks eeldatavalt piisav.

«Sellest lähtudes tegi ministeerium ettepaneku läbirääkimiste alustamiseks neile ettevõtjatele, kes on kantud terviseameti registrisse antigeeni kiirtestide pakkujatena. Lisaks esitati ettepanek läbirääkimistes osaleda ka kolmele ettevõtjale, kes olid hankes osalemise soovist teada andnud ning kelle puhul on tegemist pikaajalise kogemusega meditsiiniseadmete tarnijatega Eesti turul,» selgitas ministeerium menetlust. 

Kokku esitati ettepanek läbirääkimiste alustamiseks 17 ettevõtjale, kellest saatsid oma vastuse 12. Nõuetele vastavaid pakkujaid, kellega ministeerium alustas läbirääkimisi ning kelle testid kontrollis üle ka terviseamet, oli kuus.

Läbirääkimiste käigus said määravateks terviseametiga kooskõlastatud tingimused. 

  • Hangitav test peab võimaldama tuvastada SARS-CoV-2-le iseloomuliku antigeeni olemasolu organismis ning test peab olema kõrge tundlikkusega.
  • Test peab olema mõeldud enesetestimiseks, selle tegemine olema lapsesõbralik, valuvaba ning võimalikult lihtne ja operatiivne.
  • Testproovi peab olema võimalik võtta kuni 2,5 sentimeetri sügavuselt ninasõõrmest.
  • Analüüsimiseks ei tule kasutada lisaseadmeid ning testi tulemus selgub vähem kui poole tunniga.
  • Ühes pakendis peab olema viis testikomplekti, et vältida kiirtestide õpilastele koolist kaasa andmisel ringipakendamist ning ilma kasutusjuhendita testide koju andmist, mis suurendab riski, et testimist ei viida läbi korrektselt.
  • Pakendil olev teave ja kasutusjuhend peavad olema eesti keelde tõlgitud ning eestikeelne kasutusjuhend tuleb lisada igasse pakendisse.
  • Nõutav on ka CE märgis.
  • Test ja sellega testimine peavad olema terviklahendusena kasutatavad Eesti koolisüsteemis.

Haridus- ja teadusministeeriumi varasem testihange tekitas lisaks avalikkusele küsimusi nii riigikogu erikomisjonides, rahandusministeeriumis kui ka riigikontrollis. Tookord valis ministeerium «kümne minutiga» vaid kahe potentsiaalse partneri - Synlabi ja Selfdiagnosticsi - vahel, mis tekitas konkurentides pahameelt. Rahandusministeerium eesotsas riigihalduse minister Jaak Aabiga (KE) saatis eelmisel nädalal ministeeriumile märgukirja, hoiatades neid võimalike veakohtade eest. 

*Varem kirjutasime, et ettevõte tarnib Joysbio kiirteste, kuid need ei ole koolitestide ega kõnealuse hankega seotud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles