Sotsid soovivad ka 16- ja 17-aastastele riigikogu valimise õigust

BNS
Copy
Valimiskastid kallati tühjaks
Valimiskastid kallati tühjaks Foto: Dmitri Kotjuh

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatus arutas teisipäeva õhtul noorte üldise valimisea langetamist ja otsustas toetada petitsiooni, mis teeb ettepaneku muuta Eesti põhiseadust nii, et ka 16- ja 17-aastased saaksid lisaks kohalikele valimistele osaleda ka riigikogu valimistel.

Samuti seisab petitsioon selle eest, et riigikogu valimistel langeks kandideerimisiga 21- eluaastalt 18-eluaastale. «Petitsiooni ellukutsujad Gea Kangilaski ja Noorte Sotsiaaldemokraatide liige Jens Jaanimägi põhjendasid väga veenvalt, miks on nii valimisea kui kandideerimisea langetamine head ettepanekud ning kõik juhatuse liikmed olid sama meelt,» ütles Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Indrek Saar.

Äsjastel kohalike omavalitsuste valimistel said 16- ja 17-aastased noored juba teist korda oma hääle anda. «Nii noored kandidaadid kui ka valijad näitasid selgelt oma tahet poliitikas kaasa lüüa. Kandidaate vanuses 18–20 aastat oli üle Eesti kokku 177 ning hääletajaid vanuses 16-17 aastat 10 519. Aeg on küps anda noortele valimisõigus ka parlamendivalimistel,» märkis Saar.

See samm aitab noori kaasata, edendada kodanikuharidust ja suurendada põlvkondlikku solidaarsust, lisas Saar.

Petitsiooniga «Anname noortele hääle riigikogu valimistel» saab tutvuda rahvaalgatus.ee leheküljel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles