VIDEO JA BLOGI ⟩ Tanel Kiik: need viis sammu on viinud Covid-19 nakatumise alla (12)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Tanel Kiik.
Tanel Kiik. Foto: Remo Tõnismäe

Terviseameti peadirektori kohusetäitja Mari-Anne Härma, tervise- ja tööminister Tanel Kiik (KE) ning sotsiaalministeeriumi asekantsler Kalle Killar räägivad koroonaviiruse levikust, vaktsineerimise seisust ja Euroopa Liidu Covid-19 digitõendite uuendamisest. 

Tanel Kiik tõi välja viis sammu, millega on Eesti suutnud kolme nädalaga oma Covid-19 nakatumist maailmas kui ka Euroopas alla tuua. Esimene väga konkreetne põhjus on olnud vaktsineerimine, kus siis üle 250 000 koroonasüsti on tehtud kolme nädalaga. Teise põhjusena tõi ta välja ohutaju tõusu. «Sellest ei piisa, kui pingutab 10 protsenti - pingutama peame me kõik,» selgitas minister. 

Kolmas põhjus on tõhus järelevalve koroonameetmetele. «Neljas on kindlasti kiirtestimine koolides, mis on aidanud. Ta andis väga kiiresti tulemuse, me saime kätte koroonapositiivseid õpilasi ja õpetajaid, saime sellega nakatumisahelat pidurdada,» lisas Kiik. 

Viiendana on aga koolides rakendatud distantsõpe. «Aga alati ei ole võimalik koole avatuna hoida. Kui on väga palju nakatunuid, siis on see hea. Muidugi tuleb terviseametiga arutada seda. Ja ei tohi tekkida seda, et üks osa õpilastest on kogu aeg eemal koolitööst,» põhjendas Kiik. 

Härma: terviseamet pooldab seniste meetmete jätkamist

Terviseameti peadirektori kohusetäitja Mari-Anne Härma lausus, et haigestumine Eestis on languses, mis tähendab, et senised meetmed on toiminud.

«Eestis on haigestumine kiires langustempos, kuid Euroopa nakatumise tase on kõrge ja kasvus ning ka Covid-19 surmad on Euroopas tõusus,» nentis Härma ja lisas, et Eestis on koroonasurmad aga vähenemas.

Tema sõnul võib optimistliku prognoosi jätkudes detsembris jõuda plaanilise ravi taastumiseni. «Kui praegu on nakatamiskordaja 0,8 peal, võib see tõusta 0,9 peale, mistõttu võib eesmärgini jõudmise aeg pikeneda. Kuigi nakatumiskordaja võib tõusta 0,9 peale, siis sellest hoolimata langustrend ei pöördu, vaid optimistlik prognoos pikeneb,» selgitas ta.

«ECDC soovitab ka kõrge vaktsineerimise tasemega riikidel rakendada meetmetena kaugtööd, piirarve, tõhusat ventilatsiooni, maskide kandmist ja hajutatust. Need on sel talvel vajalikud meetmed,» ütles ta.

Härma nentis, et meetmetest on kõige valulikumalt vastu võetud maskide kandmist ning seda nii Eestis kui ka teistes EL-i riikides. «Neil, kes maske kannavad on aga poole väiksem võimalus nakatuda, kui nad kohtuvad nakatunud inimesega,» kinnitas ta.

Härma sõnul on teadmata nakatunute osakaal avalikus ruumis vähenenud, mis viitab sellele, et maskide kandmine ja hajutatus on aidanud.

«Kokkuvõtlikult võib öelda, et terviseamet toetab seniste meetmete ja järelevalve jätkamist. See on viinud Covid-nakatumiste langemise ja haiglaravi vajavate nakatunute vähenemiseni,» ütles Härma.

Tagasi üles