NATO suurõppust juhitakse esimest korda väljaõppekeskusest CR14

BNS
Copy
Kolonel Jaak Tarien
Kolonel Jaak Tarien Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Esmaspäeval alanud NATO suurõppusele Cyber Coalition pakub tehniliste stsenaariumide läbimängimiseks NATO küberharjutusväljakul virtuaalset keskkonda esimest korda käesoleva aasta algul asutatud Sihtasutus CR14 – õppuse eesmärk on tõhustada kaitsekoostööd küberruumis.

CR14 nõukogu esimees Andri Rebane märkis, et on suur au võõrustada õppust, mis aitab tugevdada alliansi võimet heidutada, kaitsta ja tõrjuda ohte küberruumis. «See on selge märk, et CR14 on kõrgetasemeline koolitus- ja kompetentsikeskus,» ütles Rebane.

Ta lisas, et sihtasutus koondab tsiviil- ja sõjalise domeeni küberis, mis võimaldab harjutada päriselulaadses keskkonnas. «NATO suurõppuse juhtimine kesklinnast, mitte suletud sõjaväebaasist, ei ole teps mitte tavapärane,» märkis Rebane.

Sihtasutus CR14 asutati käesoleva aasta alguses ja rajaneb enam kui kümneaastasel küberharjutusväljaku kogemusel koolitustes, õppustes, testimises, valideerimises ja katsetamises küberruumis.

Õppuse direktori komandör Graeme Rooki sõnul asutakse uhiuues kohas silmapaistval NATO küberharjutusväljakul Tallinnas. «Senisest rohkem sisu viiakse läbi küberharjutusväljakul. Erinevalt eelmisest aastast toimub õppus Covid-19 taustal täis mahus kohapeal. Samuti on õppuse katsetamisprogramm üha keerukam.»

«Aasta-aastalt on Cyber Coalition üks peamine õppus sõjalise võimekuse arendamiseks uute ambitsioonikate eesmärkide seadmise läbi,» ütles komandör Rook ja lisas, et kui ei lähe edasi, tähendab see tagasiminekut – non progredi est regredi. «On au ja privileeg olla nii tähtsa eesmärgiga õppuse direktor,» märkis ta.

Tallinnas asuva NATO küberkaitse kompetentsikeskuse direktor kolonel Jaak Tarien märkis, et keskus panustab õppuse stsenaariumitesse, jagades operatiivseid, õiguslikke ja tehnilisi teadmisi. «Keskuses kasutatav ainulaadne interdistsiplinaarne lähenemine võimaldab luua narratiive, mis põhinevad reaalse maailma väljakutsetel küberruumis,» ütles kolonel Tarien.

Ta lisas, et õppus võimaldab jagada vahetuid tähelepanekuid küberintsidentide käsitlemise hetkepraktikate ja infovahetuse protseduuride kohta. «Ekspertide ja praktika taseme tõstmisega tugevdame otseselt küberheidutust,» ütles kolonel Tarien.

Eesti Kaitseministeeriumi asutatud CR14 pakub küberturvalisusega seotud uurimis- ja arendustegevusi kodumaistele ja rahvusvahelistele partneritele. CR14 küberharjutusväljak on virtuaalne keskkond, mida kasutatakse küberturvalisuse koolitusteks ja kahese kasutusega uuenduslike tehnoloogiate arendamiseks küberruumis. Sihtasutus pakub praktilisi tööriistu, mis aitavad tugevdada küberinfrastruktuuride ja IT-süsteemide turvalisust ja jõudlust, mille tulemuseks on turvalised ja usaldusväärsed tooted ning hästi haritud personal.

NATO õppust Cyber Coalition on Eestis läbi viidud viimased üheksa aastat. Selle korraldamisel mängivad võtmerolli kaitseministeerium, sihtasutus CR14 ja NATO küberkaitse kompetentsikeskus.

Cyber ​​Coalition on NATO suurim iga-aastane küberkaitseõppus, mida sel aastal viib esmaspäevast reedeni läbi sõjalise komitee juhtimise all NATO arenduste väejuhatus. Õppus tõhustab koostööd NATO küberdomeenis, suurendab alliansi võimekust operatsioonide läbiviimiseks ja toob uut teadmist NATO küberruumi ümberkujundamiseks.

Eesmärk on tugevdada alliansi võimet heidutada, kaitsta ja tõrjuda ohte küberruumis ja seeläbi toetada NATO põhiülesannete täitmist. Õppusel testitakse otsustusprotsesse, tehnilisi ja operatiivseid protseduure, koostööd ning NATO ja riikide küberkaitsevõimekusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles