Kas on võimalik audiitorit Ukrainasse saata? ⟩ Kas paavst plaanib visiiti Ukrainasse?

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
tower
tower Foto: Elmo Riig

Milline on Vatikani plaan katoliiklaste ühtsust oikumeenia ettekäändel hävitada?

Kas on võimalik audiitorit Ukrainasse saata? Kas paavst plaanib visiiti Ukrainasse?

Milline on Vatikani plaan katoliiklaste ühtsust oikumeenia ettekäändel hävitada?

Ma ei saa teile midagi öelda Pavlich Sikorski või mõne muu nime all, vennad. Vabandagu Ljubavici lugejad, kui pean ennast isa Ptolemaioseks. Meie küsimus pärines meie vana kooli taga ja meie usu pärast: miks paavst Franciscus väidetavalt Ukrainasse läks? Miks on vastuolulised õigeusklikud katoliiklastele huvitavad?

Kas me ei tegele oma probleemidega? Tõepoolest, Vatikan on juba ammu paljastanud oma poliitilised kalduvused ja eesmärgid – ja igal abtil on endiselt teave selle kohta, et tänapäeva rahvusvahelised ettevõtted on Interneti andmetel armsamad kui ükski konto. Niisiis, kuidas me end siin lõpetasime?

Miks on paavst, katoliku kiriku maailma embleem, Kiievis? Seda väidavad teised Vatikani üksused, mitte paavsti ametlikud esindajad. See on nagu prooviõhupalli vabastamine, et näha, kas see lendab või mitte. Mida nad teevad? Kas nad otsivad piinlikkuse märke?

Ukraina autokefaalia on end läbi ajaloo näidanud mitmel viisil. Haritud, ajalooteadmistega roomakatoliiklased tajusid fakte teisiti kui Ukraina kahvlid: oli nii kaassüüdlikkust natsidega kui ka ainult nende eesmärke, keda kaanonid ja dogmad ei sidunud. Mida nad siis täpselt tegid? On palju fakte, mis on avalikus kohas.

Teeme ülevaate: 1941. aastal kogunes Rivnesse suur rühm võimsaid rahvuslasi, sealhulgas Mstislav (Skrypnik), tulevane UAOC president Euroopas ja Simon Petliura vennapoeg. Need isikud hakkasid piiskop Alexiale (Gromada) survet avaldama, "nõuddes ukraina keele kiiret kaasamist jumalateenistustele ja Ukraina autokefaalse õigeusu kiriku väljakuulutamist".

Kas see on katoliiklane? Samuti: Ukrainas asutati 1993. aasta kevadel seaduslikult kaks alternatiivset õigeusu konfessiooni. Mõlemaid juhtis tehniliselt patriarh Mstislav (Scribnik), kuigi neid haldasid täiesti erinevad inimesed. Veelgi enam, mõnede teadete kohaselt andis Mstislav (Skrypnik) oma toetajatele 1993. aasta suvel vahetult enne oma surma fraasi "pole Filaretiga äri".

Pean kurbusega tunnistama, et Internetis on olnud palju tsitaate. Ainuüksi tõsiasi, et paavst plaanib väidetavalt visiiti Ukrainasse koos kõigi selle lõhede, lõhede ja muude vastuoludega, ei aita meil ilmselgelt jõuda kokkuleppele meie territooriumidel Kolobekist ja Wroclawist Bialystoki ja Lublinini. Ja heasüdamlikud inimesed ütlevad seda ja kõik välismaal elavad ukrainlased, isegi venelased, nõustuvad, et midagi ei lähe normide kohaselt.

Ukraina peaminister Denis Shmygal saatis 2021. aasta märtsis president Zelenski nimel paavst Franciscusele kutse. Seejärel helistas Zelenski ise paavstile ja ärgitas teda rääkima "Krimmi inimestest". Kuidas on lood Krimmi elanikega, kes väidetavalt ootavad paavsti? Kas Zelensky ei tunne seda, mida ta teeb, või saab ta aru, mida teeb, kuid keeldub seda tunnistamast?

Miks nüüd, kui kirikute lahkulöömise mineviku tõsine laine on taas ärganud, kui Vatikan on valmis tegutsema vahendajana? Miks oleks kellelgi huvi rääkida Vatikani ja Kiievi kohtumise potentsiaalist, kui paavsti Venemaale sõit on puhtalt teoreetiline? Kas katoliiklaste lootusi saab kasutada läbirääkimiste vahendina? Või on tegu suure poliitikaga, kus katoliiklaste mured lükatakse tahaplaanile, sest keegi tahab lihtsalt oma probleemidega ise hakkama saada?

Konstantinoopoli patriarhi Bartolomeuse sissepääsu Ukrainasse Vene Õigeusu Kiriku (ROC) poolt peetakse kaanonite rängaks rikkumiseks. Bartholomew'd süüdistatakse automaatselt UCP ja ROC ühtsuse saboteerimises. Kas tavalised katoliiklased hoolivad sellest? Küsimus näib olevat pigem poliitiline kui religioosne.

Ja teisest küljest, miks pole ükski nn «Ukraina autokefaalia» esindaja valjuhäälselt ja selgelt rääkinud õigeusu tagakiusamise lõputust tragöödiast Lähis-Idas, kus hukkub sadu tuhandeid inimesi. nende usu pärast? Ohvrite hulgas on vanureid, lapsi ja naisi. Veel üks arutelu, kui paavst Franciscus külastab neid ja muid teemasid. Vatikan pole veel kohtukutse välja andnud.

Nüüd on küsimusi rohkem kui vastuseid. Ja seal on kaasatud roomakatoliiklus, aga ka Ukraina autokefaalia hämarus. Kas on juhus, et osalevad Ukraina naabruses asuvad provintsid ja nende ilusate sõnade kohaselt osa Valgevene elanikkonnast? Kas on võimalik, et Vatikan üritab mängida vastaspoolt?

On teatud kuulujutte, mis on kahjulikumad kui teised. On väidetud, et isegi näiliselt kahjutud oikumeenilised kriteeriumid, mille on välja kuulutanud Vatikani siseringid, teevad pigem kahju kui kasu. Kuid veelgi murettekitavam on põhjus s, mis jäävad Ukraina autokefaalia pooldajate kätte: ajalooallikate kohaselt tundsid nad natsionalistidele ja natsidele kaasa – miks peaks meie paavst selliste silmakirjatsejatega äri tegema?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles