Tallinnas saab tänasest osaleda kaasava eelarve hääletusel

BNS
Copy
Tallinna linnavalitsuse hoone.
Tallinna linnavalitsuse hoone. Foto: Peeter Langovits

Tallinna kaheksas linnaosas läheb esmaspäeval hääletusele kokku 132 kaasava eelarve ideed, mille aktiivsed linlased on esitanud.

Kõige rohkem algatusi pannakse hääletusele Kesklinnas, kus linnaosa elanikud saavad valida 26 idee vahel, teatas linnavalitsuse pressiesindaja BNSile. Haaberstis läheb hääletusele 20 ideed, Kristiines 14, Lasnamäel 15 ja Mustamäel 14, Nõmmel 14, Pirital 18 ja Põhja-Tallinnas 11 ideed. Kõigi esitatud ideedega saab tutvuda veebilehel.

«Kaasava eelarve ideid esitades ja endale meelepäraste poolt hääletades saavad Tallinna elanikud tõhusalt teada anda, missugust elukeskkonda nad soovivad ja mida selle saavutamiseks ette võtta tuleks,» ütles Lasnamäe linnaosa vanem Vladimir Svet. «Nii jõuavad meieni head ideed, milliseid arendusi linnaruumis vaja oleks. Samuti saame paremini märgata kitsaskohti ja leida lahendusi nende parandamiseks.»

Hääletus algab esmaspäeval Tallinna e-teeninduse keskkonnas https://taotlen.tallinn.ee/, kuhu saab sisse logida nii ID-kaardi, mobiil-ID kui ka Smart-IDga. Koroonaviiruse leviku tõkestamiseks soovitatakse võimalusel eelistada digitaalset hääletust, kuid pabersedelil saab oma hääle anda Tallinna linnakantselei teenindusbüroos Vabaduse väljak 7 või linnaosavalitsuses.

Igal vähemalt 14-aastasel Tallinna elanikul on hääletusel kaks häält, mille saab anda enda linnaosas esitatud ideedele. Hääletada saavad kõik, kelle elukoht on rahvastikuregistri järgi Tallinnas.

Igas linnaosas enim hääli saanud projekt saab rahastuse linna 2022. aasta eelarvest ja läheb järgmise aasta jooksul teostamisele. Kaasava eelarvega viiakse igas linnaosas ellu vähemalt üks projekt aastas, mille linnaosa elanikud on ise välja pakkunud ja ise valinud.

Kaasava eelarve projektide tarbeks on järgmisel aastal esialgselt planeeritud miljon eurot. Täpse kaasava eelarve kogusumma kinnitab Tallinna volikogu järgmise aasta eelarve vastuvõtmisel. Kogusummast kolm neljandikku jaotatakse linnaosade vahel võrdselt ning ühe neljandiku jaotamisel võetakse arvesse linnaosa elanike arvu jooksva aasta 1. juulil.

Hääletusele minevad ideed on valitud kaasava eelarve ideekorjega esitatud 389 ideest, mille linlased linnaelu edendamiseks esitasid. Kolmandik hääletusele minevatest ideedest puudutab linnakeskkonda, lastele ja noortele on suunatud viiendik ja samuti viiendik algatusi on mõeldud sporditaristu parandamiseks. Ideede teostatavust hindas ekspertkomisjon, et sõeluda esitatud ideede hulgast välja need, mis on juba teise rahastusallika toel kavas, mida pole võimalik teostada 2022. aasta jooksul või kaasava eelarve rahalistes piirides. Samuti jäid hääletuselt kõrvale ideed, mis ei vasta Tallinna üldistele arengueesmärkidele ega pole investeeringuobjektid.

Kaasava eelarvega alustas Tallinn möödunud aastal. 2021. aasta kaasava eelarve ideekorjele esitati kokku 420 ideed, millest hääletusele läks 99 ja teostamisele on läinud üheksa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles