GRAAFIK Riigi süda tilgub verd: uued kärped puudutavad ka kõige nõrgemaid (31)

Copy
Päästeamet sai ülesande kärpida 1,1 miljonit eurot, mis tähendab lõppu kodude tuleohutuse suurendamise projektile. Fotol traagiline viis elu nõudnud põleng Tartus 2019. aasta detsembris.
Päästeamet sai ülesande kärpida 1,1 miljonit eurot, mis tähendab lõppu kodude tuleohutuse suurendamise projektile. Fotol traagiline viis elu nõudnud põleng Tartus 2019. aasta detsembris. Foto: Jürgen Puistaja

Valitsuse järjekordsed kärped toovad endaga kaasa tulekahjuennetuse koomale tõmbamise, suurkoondamise maksu- ja tolliametis ning maaeluministeeriumi kaudu jagatavate toetuste vähendamise, samaks ei jää ka erakondade rahastus.

Postimees on alates aprillist kajastanud ministeeriumite kärpeplaane pärast seda, kui valitsus andis Reformierakonna algatusel ülesande saavutada igas valitsemisalas viieprotsendiline kokkuhoid. Nüüd on riigiasutused järgmise aasta kärpeplaanid valmis saanud ja kümnete päringute survel neid ka lõpuks jaganud.

Kuigi paljud asutused on saanud lisaraha oma töö tõhustamiseks või palgatõusudeks, pole samaaegse kärpeülesande tõttu võimalik kumbagi teha ilma kusagilt kokku hoidmata. Konkurentsivõimelise palga saavutamiseks on kärpeid teinud näiteks lisaraha saanud maksu- ja tolliamet, politsei- ja piirivalveamet ja riigikohus.

Parteisõduritele vähem präänikut

Haridus- ja teadusministeerium on riigiasutustest seni ainsana üritanud konkreetseid kärpekohti varjata, ehkki varem on räägitud näiteks huvihariduse kärbetest.

Ministeeriumi esindaja teatas vastuseks Postimehe päringule, et valitsemisala ja ministeeriumi eelarve koos täpsemate kokkuhoiukohtadega kinnitatakse detsembri lõpuks või jaanuari alguseks ehk pärast seda, kui riigieelarve on vastu võetud. Rahandusministeeriumi andmetel ootab haridus- ja teadusministeeriumi ees 6,4 miljoni euro suurune kärbe.

Üks suurimaid kärpeid pidi tulema siseministeeriumis. Selle haldusalas tuli veel kevadel kokku hoida 11,7 miljonit eurot, kuid koalitsioonierakondade kompromissina leevendati seda viie miljoni võrra, mis tähendab, et kärpida tuleb vaid 6,7 miljonit. Siseminister Kristian Jaani (Keskerakond) sõnul oli kärbete puhul oluline vältida koondamisi nii palju kui võimalik.

Kommentaarid (31)
Copy
Tagasi üles