Uus teenistus hakkab uurima pahatahtlikult tekitatud maksejõuetusi (4)

BNS
Copy
Justiitsminister Maris Lauri.
Justiitsminister Maris Lauri. Foto: Madis Veltman

Justiitsministeerium kuulutas välja konkursi maksejõuetusteenistuse juhataja leidmiseks. 1. jaanuarist konkurentsiameti juures loodava teenistuse eesmärk on uurida seadusvastaselt tekitatud maksejõuetuse põhjusi, suurendada võlausaldajatele tehtavate väljamaksete määra ja tagada seeläbi ausam ärikeskkond.

«Otsime võimekat juhti, kes paneks kokku tugeva meeskonna ja ehitaks üles teenistuse, millel on oluline panus Eesti ettevõtluskultuuri järgmisele tasemele viimisel. Konkurentsiametis on juba olemas majandusliku analüüsi ja järelevalve kompetents ning uue teenistuse tööle rakendudes tõuseb sellest sünergiast kõigile tulu,» ütles justiitsminister Maris Lauri.

Tema sõnul on pankrotimenetlused Eestis liiga pikad, kulukad ja võlausaldajate jaoks ebatõhusad. «Keskmine pankrotimenetlus kestab Eestis kolm aastat, sellele kulub üheksa protsenti varast ja võlausaldajate nõuete rahuldamise määr on keskmiselt kõigest 40 protsenti,» selgitas Lauri.

Võrdlusriikides Soomes ja Saksamaal on vastavad näitajad üks aasta, kolm protsenti ja 80–90 protsenti.

Loodav teenistus hakkab tegema järelevalvet võlgniku ja võlgniku lähikondsete tegevuse üle, uurima võlgniku ja võlgniku lähikondsete võimalikku seadusvastast käitumist, viima läbi eriauditeid ja pankrotimenetluse avalikke uurimisi ja tegema haldurile ettepanekuid pankrotimenetluse läbiviimisel.

Minister Lauri hinnangul on Eestis probleemiks ka maksejõuetuse pahatahtlik põhjustamine ja raugemise kaudu vastutusest vabanemine. Lauri sõnul on lisaks ettevõtjatele ja võlausaldajatele teenistuse töö vajalik ka riigile, kes on üks suurimaid võlausaldajaid.

«Creditinfo Eesti andmetel moodustasid Eesti ettevõtete võlad 2016.–2018. aasta andmetel keskmiselt kokku 33,26 miljonit eurot aastas, millest üle 40 protsendi oli maksuvõlg riigile,» ütles Lauri.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles