REOVEEUURING ⟩ Kolmas nakkuslaine on taandumas

Brita-Maria Alas
Copy
Reoveeuuring. Pilt on illustreeriv.
Reoveeuuring. Pilt on illustreeriv. Foto: Kristjan Teedema

Tartu Ülikooli juhitava reoveeuuringu sellenädalased tulemused näitavad, et koroonaviiruse kogus on nädala jooksul kõikjal Eestis märgatavalt vähenenud. Olukord on paranenud ka seni muret tekitanud Kagu-Eestis.

Pea kõigi Eesti suuremate asulate reoveeproovides on viirusekogus kahanenud mõõdukale tasemele, teatas ülikool. Olukord on tuntavalt paranenud ka veel nädala eest rohke viirusekogusega silma paistnud Põlvas ja Tõrvas, kuid päris viirusevabu piirkondi kuskil siiski veel pole.

Reoveeuuringu tulemused ajavahemikul 29. november – 3. detsember.
Reoveeuuringu tulemused ajavahemikul 29. november – 3. detsember. Foto: Tartu Ülikool

Uuringu juhi, Tartu Ülikooli antimikroobsete ainete tehnoloogia professori Tanel Tensoni sõnul võib nüüd üsna julgelt öelda, et kolmas, valdavalt deltatüvest põhjustatud nakkuslaine on taandumas. «Sellele viitab tõsiasi, et näeme viirusekoguse järsku langust üle Eesti, nii suuremates kui ka väiksemates asulates. Esimesi viirusekoguse vähenemise märke oli näha umbes nelja nädala eest. Võimalik, et seejuures mängis olulist rolli umbes samal ajal koolides alanud massiline testimine, mis aitas nakkuse levikule piiri panna,» rääkis Tenson.

Samuti rõhutas ta vaktsineerimise tähtsust viiruse leviku pidurdamisel.

Kuidas proove kogutakse?

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes, üle 10 000 elanikuga linnades ja vastavalt vajadusele ka väiksemates asulates. Suuremate linnade puhul kajastab proov ööpäeva jooksul puhastit läbinud vee olukorda, andes usaldusväärse pildi asula nakkustasemest. Väiksematest asulatest võetud punktproovid näitavad olukorda proovivõtu hetkel. Punktproovid on kergemini mõjutatavad, mistõttu tuleks neid vaadelda pigem mitme nädala võrdluses kujunenud trendi hindamiseks kui hetkeolukorrast lõpliku pildi saamiseks.

Uuring on terviseametile abistav tööriist, aidates jälgida puhangudünaamikat ning avastada varjatud koldeid. Uuring annab varajast infot viiruse leviku hindamiseks enne kliiniliste haigusjuhtude tuvastamist. Terviseametit teavitatakse tulemustest regulaarselt.

Proovide kogumisel teeb Tartu Ülikool koostööd Eesti Keskkonnauuringute Keskuse ja vee-ettevõtetega, kes käitavad linnade reoveepuhasteid. Proovide analüüsid tehakse ülikooli tehnoloogiainstituudi laborites.

Rohkem infot uuringu varasemate tulemuste kohta leiab uuringu kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles