Vello Salo: «Pühitse meid tõega» (2)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Vello Salo tekstide kogumiku kaanepilt
Vello Salo tekstide kogumiku kaanepilt Foto: Erakogu

Äsja ilmus kirjastuse SEIS väljaandel kaks aastat tagasi lahkunud Eesti suurmehe Vello Salo esseede, mõtiskluste, jutluste ja loengute kogumik «Pühitse meid tõega».

Vello Salo raamat on hea seltsiline jõuluajal, kui õhtud on pikad ning me mõtleme rohkem oma hingele. Salo on öelnud: «Jumal jaotas inimesed nii, et igal rahval oleks oma osa maast ja oma kaitseingel.» Nooruses soomepoisina Eesti vabaduse eest võidelnud ja suurema osa elust pagulasena Eestit teeninud Vello Salo on eelkõige tuntud kui vaimulik ja literaat. Tema uuest tekstide kogumikust leiame juba tuntud esseid, mis on varem ilmunud kirjastuse «Maarjamaa» väljaandel. Kuid nüüd on avaldatud ka palju tekste, mis on seni olnud vaid käsikirjas.

Muu hulgas on avaldatud Vello Salo loengud armastusest, mida ta pidas vabade kunstide professorina Tartu Ülikoolis 2011. ja 2012. aastal.

Ta ütles oma viimases loengus: «Kuna mina olen optimistiks sündinud, siis mul ei ole valikut: olen optimist ja arvan, et me saame hakkama – et eesti rahvas elab edasi. Ma loodan, et eesti rahvas jääb elama ja võib ka iseseisvalt edasi elada, nagu tänapäevani – ja et me oleme muutusteks suutelised. Inimesed, kel meie rahva saatus südamel on, peaksid tegema kõik neist oleneva, et toimuks ümbersünd, sest eestlane peab eestlast armastama.»

Raamatu saatesõnas kirjutas Viivi Luik: «Padre Vello näilise lihtsuse maski taga oli varjul hoopis midagi muud. Terviku nägemise võime, oskus orienteeruda nii maistes kui taevastes asjades. Kultuuris.»

Toimetaja Ivar Tröner rõhutas, et Vello Salo, olles päritolult eestlane, oli oma elutarkuse ja pürgimuste poolest Euroopa haritlase eeskuju.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles