KULTUURI KODA ⟩ Kirjanduse asend muutuvas ühiskonnas

Merili Arjakas
, toimetaja
Copy
Joosep Susi, Tiit Aleksejev ja Maarja Vaino Kuku stuudios.
Joosep Susi, Tiit Aleksejev ja Maarja Vaino Kuku stuudios. Foto: Konstantin Sednev

Eesti Kultuuri Koja ja Postimehe taskuhääling räägib täna Eesti kirjanduskultuurist kõige laiemalt. Külas on kirjandusteadlane Maarja Vaino, Eesti Kirjanike Liidu esimees Tiit Aleksejev ja TLÜ eesti kirjanduse nooremlektor Joosep Susi. Muu hulgas teevad nad sissevaate Eesti nüüdisluule lugemisse, kirjanduse õpetamisesse ja kirjanduse tähendusesse rahva kujundamisel.

Kirjanduskultuuri kuulub ka lugejaskond. Õieti ongi lugejaskond sillaks kirjanduse ja ühiskonna vahel, kui see loob lugeva kogukonna. Muutuv ühiskond tähendab ka lugejaskonna muutumist. Peame tunnistama kirjanduse kvantitatiivset küllust ja samas ennenägematut fragmenteerumist.

Kas kirjanduskultuur on ammu minetanud oma sotsiaalse rolli, nii et see elab iseendas ja iseendast? Kas saame öelda, et eesti kultuuris on hoopis olulisem helikunst ja teater? Või on kirjanduse prestiiž endiselt kõrge? Millises olukorras on kirjandusharidus, kui ühelt poolt loevad gümnaasiumiõpilased maailmakirjanduse tippe, teisalt hiilivad põhikooli nimekirjadesse sisse põhjamaade krimkad? 

Kirjandusteadlane Maarja Vaino.
Kirjandusteadlane Maarja Vaino. Foto: Konstantin Sednev
Kirjanike liidu esimees Tiit Aleksejev.
Kirjanike liidu esimees Tiit Aleksejev. Foto: Konstantin Sednev
TLÜ eesti kirjanduse nooremlektor Joosep Susi.
TLÜ eesti kirjanduse nooremlektor Joosep Susi. Foto: Konstantin Sednev
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles