Biden helistab Ida-Euroopa liitlastele Putiniga kohtumisega seoses (2)

Copy
President Joe Biden.
President Joe Biden. Foto: Charlie Riedel/SCANPIX

USA president Joe Biden helistab neljapäeval NATO Ida-Euroopa liikmetele, et arutada oma videotippkohtumist Venemaa presidendi Vladimir Putiniga ja sõjahirmu Ukrainas, teatas Valge Maja.

«Biden kutsub kokku kohtumise meie idapoolsete NATO liitlaste niinimetatud Bukaresti Üheksa rühma juhtidega, et teavitada neid oma kõnest president Putiniga, kuulata nende seisukohti praeguse julgeolekuolukorra kohta ja rõhutada Ühendriikide pühendumust Atlandi-ülesele julgeolekule,» seisis avalduses.

Bukaresti Üheksa (B9) koondab alliansi idapoolseid liikmeid, kellest enamik jagab muret Venemaa katsete pärast taastada oma mõju regioonis.

Rühma kuuluvad Rumeenia, Ungari, Bulgaaria, Tšehhi, Poola, Slovakkia, Eesti, Läti ja Leedu.

Biden ütles varem päeval, et hoiatas oma Venemaa ametivenda Vladimir Putinit pretsedenditute sanktsioonidega, kui Venemaa tungib Ukrainasse.

Biden sõnas päev pärast nende virtuaalset tippkohtumist, et Ühendriigid vastaksid sanktsioonidega, «milliseid ta pole varem näinud».

«Ma ütlesin seda väga selgelt. Kui ta tõepoolest Ukrainasse tungib, on sellel väga rängad tagajärjed. Majanduslikud tagajärjed, mille laadseid ei ole tema ega keegi teine kunagi näinud,» ütles Biden.

Bideni sõnul kaasneks Venemaa rünnakuga lisaks majandussanktsioonidele ka USA sõjalise kohaolu tugevnemine NATO idatiival.

«Me tõenäoliselt peaksime oma kohalolu NATO riikides tugevdama, et rahustada eelkõige idatiival olijaid. Lisaks sellele ütlesin ma selgelt, et me osutaksime kaitsevõimekust ukrainlastele,» ütles Biden.

Ta lisas aga, et USA vägede saatmine Ukraina kaitsmiseks Venemaa eest laual ei ole, kuna riik ei kuulu NATO-sse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles