Karis: Eesti suurendab oma panust ÜRO kaudu antavasse hädaabisse (2)

BNS
Copy
Alar Karis ja Abdulla Shahid
Alar Karis ja Abdulla Shahid Foto: Presidendi kantselei

President Alar Karis märkis ÜRO hädaabi keskfondi konverentsil, et pandeemia ning uute viirustüvede levik raskendab rahvusvaheliste abiorganisatsioonide tegutsemist.

«Kahe aasta jooksul, mil Eesti on osalenud ÜRO julgeolekunõukogu töös, on Eesti diplomaadid lähedalt kokku puutunud ränkade humanitaarkriisidega, mis ikka ja jälle osutavad, kui oluline on võimekus saata abivahendid kriisipiirkondadesse võimalikult kiiresti,» ütles Karis.

ÜRO hädaabi keskfond on tegutsenud 15 aastat ning Eesti oli esimene, kes sellesse rahaliselt panustas. Riigipea kinnitas, et Eesti suurendab tuleval aastal oma panust.

Kohtumisel ÜRO peaassamblee presidendi Abdulla Shahidiga arutati Covid-19 kriisiga seonduvat, Euroopa julgeolekuküsimusi, kliimapoliitikat ning Eesti tegevust ÜRO julgeolekunõukogu valitud liikmena.

Riigipea sõnul on julgeolekunõukogu kogemus Eestile palju andnud. «Meie diplomaadid on teinud suurepärast tööd, oleme suurendanud oma nähtavust ja prestiiži, kinnistanud liitlassuhteid ning saanud juurde uusi partnereid. Oleme kahe aasta jooksul palju õppinud, peame kasutama neid uusi teadmisi ja kogemusi ka edaspidi, jätkates aktiivset tegevust ÜROs ning suhtlemist kaugemate riikidega, kellega meil on tänaseks kujunenud lähedasemad suhted,» lausus Karis.

Neljapäeval kõneleb president ÜRO julgeolekunõukogu kõrgetasemelisel istungil rahust ja julgeolekust kliimamuutuste kontekstis ning kohtub ÜRO peasekretäri António Guterrese ja Nigeri presidendi Mohamed Bazoumiga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles