Reitingud: nelja partei toetus aasta lõpus võrdsustus (6)

BNS
Copy
EKRE esimees Martin Helme.
EKRE esimees Martin Helme. Foto: Mihkel Maripuu

Kolme suurema parlamendipartei ja parlamendivälise Eesti 200 toetus võrdsustus aasta viimasel kuul, selgus ERR-i tellitud Turu-uuringute ASi üle-eestilisest enam kui 1000 vastajaga küsitlusest.

Kui homme toimuksid riigikogu valimised, annaks Eesti Konservatiivsele Rahvaerakonnale (EKRE) oma hääle 22, Reformierakonnale 21, Keskerakonnale 20 ja parlamendivälisele Eesti 200-le 18 protsenti valijatest.

Kuu varasemaga võrreldes õnnestus EKRE-l ja Keskerakonnal oma toetust kolme protsendipunkti võrra tõsta – novembris oli EKRE toetus Turu-uuringute küsitluses 19 ja Keskerakonnal 17 protsenti.

Reformierakonna toetus kuuga ei muutunud. Eesti 200 toetus veidi langes, kuid see jäi statistilise vea piiresse. Samas on Eesti 200 toetus pärast kohalikke valimisi olnud aasta kõrgeimal tasemel.

Kahe protsendipunkti võrra langes kahe väikseima toetusega parlamendipartei ehk Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ja Isamaa toetus. SDE toetus oli detsembriküsitluses kaheksa ja Isamaal seitse protsenti.

Rohelisi toetas detsembris kaks ning Tulevikuerakonda üks protsent valijatest.

Koalitsioonierakondi toetas kokku 41 ja opositsioonierakondi 37 protsenti. Parlamendiväliste erakondade kogutoetus oli 21 protsenti ning üksikkandidaatidel üks protsent.

Kuu varem toetas koalitsiooniparteisid 38 ja opositsioonierakondi samuti 38 protsenti. Parlamendiväliste parteide kogutoetus oli siis 21 protsenti ja toetus üksikkandidaatidele kolm protsenti.

Eestlastest valijate seas olid populaarseimad parteid Reformierakond ja EKRE võrdselt 24 protsendi suuruse toetusega.

Eesti 200 toetas 19, Keskerakonda 13 ning SDE-d ja Isamaad võrdselt kaheksa protsenti eestlastest valijatest.

Muukeelsete valijate seas on jätkuvalt populaarseim partei Keskerakond 59 protsendiga. EKREt toetab selles valijagrupis 12, Eesti 200 11, SDEd kaheksa ja Reformierakonda kuus protsenti.

Tallinnas on populaarseim partei Keskerakond 29 protsendiga. Eesti 200 toetus pealinnas on 21, Reformierakonnal 17 ja EKRE-l 15 protsenti. SDE toetus on üheksa ja Isamaal viis protsenti.

Põhja-Eestis on populaarseimad parteid Eesti 200 ja Reformierakond, mida toetavad vastavalt 25 ja 24 protsenti.

Lääne-Eestis on selge liider EKRE 31 protsendiga, teisel kohal on Reformierakond 24 protsendiga.

Kesk-Eestis jagavad esikohta Reformierakond ja EKRE 23 protsendiga.

Lõuna-Eestis on esikohal EKRE 26 protsendiga, millele järgnes Reformierakond 22 protsendiga.

Ida-Virumaal on esikohal Keskerakond 27 protsendiga, teisel kohal EKRE 23 protsendiga.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles