Ülo Vooglaid ja Priit Humal lükkavad plagiaadisüüdistused tagasi (11)

BNS
Copy
Kaubarongid.
Kaubarongid. Foto: Arvo Meeks

Sotsiaalteadlane Ülo Vooglaid ja elektroonikainsenerist ettevõtja Priit Humal kinnitasid ühisavalduses, et ministeeriumi esitatud plagiaadisüüdistused on alusetud.

MTÜ Avalikult Rail Balticust (ARB) kinnitab, et valminud Rail Balticu kaubaveouuring toetub objektiivsetele kriteeriumitele ja kasutatud allikatele on ka viidatud. Asjaolu, et uuringu järeldused ei ole majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile (MKM) meeltmööda, ei muuda uuringus toodud järeldusi ja fakte olematuteks, märkisid Vooglaid ja Humal avalduses.

«Minu raamatus «Elanikust kodanikuks» on esitatud ühiskondlikke protsesse kirjeldavad mõisted. Nende defineerimine ja viitamine viisil, nagu Priit Humal on teinud uuringu esimeses peatükis «Mõned olulised mõisted», on kooskõlas minu soovitustega. Olen uuringus toodud käsitusega algusest peale kursis, olen osalenud ka probleemi sõnastamisel ja avamisel. Minu raamatut ei ole uuringus plagieeritud,» teatas Vooglaid.

Humal märkis, et kaupade maanteelt raudteele liikumise korraldamisel on raskusi, aga Rail Balticu ehitamine neid kahjuks ei lahenda.

«Kaupade liikumine maanteelt raudteele on võimalik juba täna, ent vajaks doteerimist suurusjärgus kaks tuhat eurot iga konteineri kohta. Sama olukord jätkuks ka Rail Balticu valmides. Tänaste infrastruktuuritasude juures kuluks üle kahe tuhande aasta 1,6 miljardi euro tagasiteenimiseks,» märkis Humal.

Uuringuteemat pakkus ARB-le MKM, töö detailsem metoodika ja ülesehitus oli seejuures uuringu läbiviija otsustada. Tekstis avalikus kuulutatud leping kannab dokumendiregistris AK-märget (asutusesiseseks kasutamiseks – BNS) ning on avalikustatud ARB lehel. Uurimusele endale aga andis MKM aastani 2026 niinimetatud ärisaladuse kaitseks kaetud AK-märke.

«Seeläbi on tekkinud kahetsusväärne olukord, kus kõrvalseisjad ei saa selle suunal teha sisulist kriitikat. Meie hinnangul on AK-piirang lisatud uuringule ebaseaduslikult,» lausus Humal.

Samal ajal saadeti märkused töö kohta koos ARB-le saadetud kirjaga ka meediaväljaannetele.

ARB tutvustab MKMile meelehärmi valmistavat kaupade maanteelt raudteele suundumise uuringut esmaspäevasel avalikul seminaril algusega kell 12.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles