Kultuuriettevõtted valitsusele: piirangute puhul näib solidaarsus olevat siiski valikuline (3)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Venus Club 10.sünnipäev
Venus Club 10.sünnipäev Foto: Madis Sinivee/Postimees

Kultuuri- ja meelelahutussektoris tegutsevad ettevõtjad saatsid valitsusele ühispöördumise, milles paluvad valitsusel alustada kohe toetusmeetmete väljatöötamist, et valdkond oleks jätkusuutlik ja saaks ellu jääda. 

«Meie, allakirjutanud, oleme meeleheites jõudnud antud pöördumiseni, sest murtud lubadused, edasilükatud otsused, vastuoluline kommunikatsioon ja toetusmehhanismide puudumine on teatud ühiskonna osa jätnud külma kätte,» kirjutasid ettevõtjad ühisavalduses. «Valitsuse kehtestatud piirangud on mõjunud laastavalt kogu meie sektorile ja tekitanud olukorra, kus jõud vastupidamiseks hakkab raugema, kontol olevast rahast arvete maksmiseks rääkimata.»

Kolmanda laine tipp on seljatatud ja piirangute kehtestamise aluseks olevad numbrid on üle Eesti langustrendis, kuid tekib tunne, et kuskilt jookseb nähtamatu lävend, millest kõik üle ei saa, leiavad nad. «Solidaarsus näib olevat siiski valikuline,» nendivad nad. 

«Hetkel kehtivad valitsuse piirangud – mis keelavad avalikel asutustel tegutsemise alates kell 23.00, piiravad osalejate arvu siseruumis 1000 inimeseni ja eeldavad kõigilt osalejatelt Covid-19 tõendi olemasolu – on mõjunud laastavalt nende ettevõtete ning paljude teiste seotud ettevõtete ja sektorite majandustegevusele, sealhulgas ka artistidele ja muusikutele,» rõhutavad ettevõtjad. 

«Oleme näinud kriisi tõttu nii ajutiselt, aga ka lõplikult oma uksi sulgenud ettevõtteid. Mida päev edasi, seda tõenäolisemalt pikeneb nimekiri meie sektori kaotustest. Piirangutele ei ole hoolimata valitsuse eelnevatest lubadustest – kui piiratakse kellegi majandustegevust, antakse riigipoolset toetust – järgnenud abimeetmeid, ega isegi elementaarset vabandamist,» lisasid nad. 

«Oleme kriisi algusest saadik rõhutanud nii oma sõnade kui tegudega, et anname oma panuse kriisiga toimetulemiseks. Oleme olnud valmis ja nõus oma uksed suletuna hoidma, kui see aitab meie tervishoiusüsteemi, kuigi teame, et see mõjub laastavalt meie ettevõtetele,» toonitasid nad ja lisasid, et seni oleme tegutsenud teadmises, et kui nemad aitavad, siis aidatakse ka neid. 

«Palume, et valitsus võtaks viivitamatult arutlusse toetusmeetmete väljatöötamise, et tagada meie senini hästi toiminud valdkonna jätkusuutlikkus ning aidata solidaarselt seda kriisi seljatada,» kirjutasid kultuurisektoris tegutsevad ettevõtted valitsusele. 

Postimees avaldab ühispöördumise täies mahus: 

Lugupeetud Eesti Vabariigi Valitsus

Meie, allakirjutanud, oleme meeleheites jõudnud antud pöördumiseni, sest murtud lubadused, edasilükatud otsused, vastuoluline kommunikatsioon ja toetusmehhanismide puudumine on teatud ühiskonna osa jätnud külma kätte. Valitsuse kehtestatud piirangud on mõjunud laastavalt kogu meie sektorile ja tekitanud olukorra, kus jõud vastupidamiseks hakkab raugema, kontol olevast rahast arvete maksmiseks rääkimata.

Ei ole ilmselt vaja üle korrata ülemaailmse tervisekriisi põhitõdesid, mida eksperdid meile kõigile on meedia vahendusel lahti seletanud ja mida juba peast teame. Teeme endiselt oma valikuid, lähtudes kõige nõrgemate kaitsest, sest iga inimene loeb, sõltumata oma positsioonist, vanusest või rahvusest. Meil kõigil on hea meel, et kolmanda laine tipp on seljataga ja piirangute kehtestamise aluseks olevad numbrid on olnud üle Eesti järjepidevas langustrendis. Ent arvestades tänast viroloogilist olukorda ning kehtivaid piiranguid, tekib tunne, et kuskilt jookseb nähtamatu lävend, millest kõik üle ei saa. Solidaarsus näib olevat siiski valikuline.

Kui kriisijuhtimise absoluutseks eesmärgiks saab nimetada inimelude säilitamist, siis täna rakendatakse selle saavutamiseks kaht mõõdikut: hospitaliseeritus ja nakatumise määr, millele fokusseerimine aitab tundmatutes vetes navigeerida. Vahetult enne praeguste piirangute vastuvõtmist olid meelelahutusüritused Terviseameti statistikast lähtudes üks väiksema mõjuga Covid-19 nakatumispaikadest.

Hetkel kehtivad valitsuse piirangud – mis keelavad avalikel asutustel tegutsemise alates kell 23.00, piiravad osalejate arvu siseruumis 1000 inimeseni ja eeldavad kõigilt osalejatelt Covid-19 tõendi olemasolu – on mõjunud laastavalt nende ettevõtete ning paljude teiste seotud ettevõtete ja sektorite majandustegevusele, sealhulgas ka artistidele ja muusikutele. Oleme näinud kriisi tõttu nii ajutiselt, aga ka lõplikult oma uksi sulgenud ettevõtteid. Mida päev edasi, seda tõenäolisemalt pikeneb nimekiri meie sektori kaotustest. Piirangutele ei ole hoolimata valitsuse eelnevatest lubadustest – kui piiratakse kellegi majandustegevust, antakse riigipoolset toetust – järgnenud abimeetmeid, ega isegi elementaarset vabandamist.

Otsustest negatiivselt mõjutatud avalikud asutused, mis tegutsevad ka pärast kella 23.00 või mahutavad rohkem kui 1000 inimest, on samaväärsed teiste ettevõtmiste ja inimestega. Need ettevõtted ei ole seni tegutsenud illegaalselt või ebaseaduslikult, vastupidi, on seni töötanud valitsuse ettekirjutatud reeglite järgi. Kõikvõimalikud öökultuuriasutused (restoranid, klubid, kontserdipaigad) on alates septembrikuust rakendanud 100 protsenti vaktsineerimispassi ja/või negatiivse testi (kui veel oli lubatud) nõuet eraalgatuse ja -kapitali toel. Tänaseks on lisandunud maskikandmise kohustus. Hetkel on mitmetel ettevõtetel suured raskused toimetulekuga ning paratamatult kaasneb sellega nii teatud kultuurisektori kärbumine, kui ka sissetuleku kaotus paljudele meie inimestele.

Viimastel päevadel on meediast kõlama jäänud valitsuse seisukoht kellaaja piirangust loobumiseks sel aastavahetusel. Uudis on iseenesest rõõmustav, kuid loodame, et antud piirangust loobumist ei kehtestata ainult 31. detsembriks. Arvestades hetkel kehtivaid reegleid, viimase kahe nädala ebaselget kommunikatsiooni piirangute osas ning teatud sihtgrupi vaimset meelestatust ning ootuseid, võib selline «järsk vabadus antud kuupäeval» tekitada palju ebameeldivusi või koguni kaose. Aastavahetuse ürituste võimalikult riskivabaks planeerimiseks oleks vaja teada konkreetseid võimalikke stsenaariume ühe või teise otsuse täitumise korral.

Ettepanek

Oleme kriisi algusest saadik rõhutanud nii oma sõnade kui tegudega, et anname oma panuse kriisiga toime tulemiseks. Oleme olnud valmis ja nõus oma uksed suletuna hoidma, kui see aitab meie tervishoiusüsteemi, kuigi teame, et see mõjub laastavalt meie ettevõtetele. Seni oleme tegutsenud teadmises, et kui meie aitame teisi, siis aidatakse ka meid. Palume, et Vabariigi Valitsus võtaks viivitamatult arutlusse toetusmeetmete väljatöötamise, et tagada meie senini hästi toiminud valdkonna jätkusuutlikkus ning aidata solidaarselt seda kriisi seljatada.

Allakirjutanud

Acreative OÜ

AEG Music OÜ

Nu Beat OÜ

Alabama OÜ

Amajoonas OÜ

Awakening Sessions OÜ

Baarikas OÜ

Barsmart OÜ

Biblioteq Library of Events OÜ

Bussipeatus OÜ

Club Hollywood OÜ

CLUB ML OÜ

Creative intervention OÜ

Creative Studio OÜ

Danel Pandre / Sound oü

Disco Tallinn

DJ Kepler

Ehast Koiduni OÜ

EluOnBianca OÜ

EMC Productions OÜ

Erdna OÜ

Erinevate Tubade Klubi oü

Estonian Funk Embassy

Festival Catering OÜ

Foonika OÜ

Fredimusic OÜ

Gateway Management OÜ

Genialistide Klubi

Goldcat OÜ

GooDrink OÜ

Hea Õhtu Oü

Hea Öö Oü

Hea Päev Oü

Heliaed OÜ

Helitehas OÜ

Horizontal Entertainment OÜ

HubaseltHõre OÜ

Introvärk OÜ

Intsikurmu Festival

Promoter OÜ

Julm Productions OÜ

Jurban Artist Management OÜ

Karin Vahar/Kaabu Music OÜ

Klaus & Videnski Productions OÜ

Klubi Laev

Klubitehnika OÜ

Kultuuride Ristmik MTÜ

LAIF ART OÜ

Loud'n'Live Promotions Estonia OÜ

Maalritsehh OÜ

Macadam Group OÜ

Macajey Music and Audio OÜ

Baltic Concert Group OU

Deal Agency OU

Mams Management OÜ

Masterheads Oü

Meelelahutus teenused OÜ

Merle Lilje

Monster Music OÜ

Moon Ventures OÜ

Moosipall OÜ

MS Agency OÜ

MTÜ ansambel LAINE

MTÜ Eesti Baarmenite Assotsiatsioon

MTÜ Pärnu Loomelinnak

MTÜ Tartu Karaokeklubi

Music Academy OÜ

Music Estonia ja haru Live Music Estonia

Noep Music OÜ

Oakminder Music OÜ

DRGOOD OÜ

Olimpia MTÜ

Öökultuuri MTÜ

OOPUS OÜ

Padar Production OÜ

PERTINI OÜ

ProSolutions OÜ

Pühajärve Grill oü

RA Reklaam OÜ

Rainforest OÜ

Ranto Lupp

Raul Ojamaa

Retroteek

Rthaus

Ruslan Trochynskyi

Sargentas OÜ

Shamrock Management OÜ

Smuuv OÜ

Smuuv Records OÜ

Sound Fortress OÜ

SS Entertainment OÜ

Sten-Erik Jantson

Suss Events OÜ

Suss OÜ

Svjata Vatra OÜ

Tambsaar Oü

Tanel Padar

Tarvo Kaspar Toome

Teine Noorus OÜ

Ticketer OÜ

Tier Music OÜ

Tiks OÜ

Trumbi Muusika OÜ

Uus Laine OÜ

Venusclub OÜ

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles