OTSEPILT- JA BLOGI ⟩ Terviseamet, Tanel Kiik ja dr Ruth Kalda räägivad omikrontüve levikust

Postimees
Copy
Nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna nõunik Irina Dontšenko.
Nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna nõunik Irina Dontšenko. Foto: Mihkel Maripuu

Terviseameti nakkushaiguste osakonna nõunik Irina Dontšenko, tervise- ja tööminister Tanel Kiik (KE) ning Tartu Ülikooli peremeditsiini professor, perearst ja koroonaviiruse seireuuringu juht dr Ruth Kalda räägivad Covid-19 olukorrast, omikrontüve levikust ja värske seireuuringu tulemustest. 

Dontšenko sõnul on praegu domineeriv delta-tüve variant, kuid alates 3. detsembrist on Eestis tuvastatud ka omikron-tüve ning tänaseks juba 70 juhtu. «Viimase ööpäevaga tuli 36 omikron-tüve juhtu ja neist enamus on seotud siseriikliku haigestumisahelaga, mis toimus Tartus,» nentis ta.

Tema sõnul on omikroni haigusnähud enamasti kerged - palavik, kurguvalu, köha ja nohu. «Pole aga veel selge, kuidas mõjub see tüvi vanemaealistele ja vaktsineerimata inimestele,» märkis Dontšenko.

«Riskianalüüsi kohaselt võib omikroni-tüvi valdavaks tüveks saada järgmise aasta esimeste kuudega. Omikron-tüvi on ka delta-tüvest kaks korda nakkavam. Näib, et omikron tungib immuunkaitsest paremini läbi. Ohjamisel peaks olema oluline just kolmanda doosi manustamine,» tõdes ta.

Dontšenko märkis, et omikroni-tüve võib saada igal pool, mis tähendab, et reisilt tulijad peaksid tegema kindlasti PCR-testi ja kui ei taha testi teha, siis tuleb olla 10 päeva isolatsioonis.

«Covid-19 tõttu satub vaktsineerimata inimene haiglasse kaheksa korda suurema tõenäosusega kui vaktsineeritud inimene,» nentis ta.

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik nentis, et omikrontüve laienemine kasvab murettekitavalt ruttu. «Jõumeeleolu on mitmel pool väga ärev,» ütles ta. 

Tagasi üles