Miks võiks eestlane kaaluda kinnisvara ostmist Lätis?

Copy
Ilze Mazurenko
Ilze Mazurenko Foto: Läti Sotheby's International Realty

Viimased trendid on näidanud, et eestlased on aina rohkem hakanud huvi tundma investeerimise vastu. Küll soovitakse investeerida krüptovaluutasse, ühisrahastusse, aktsiatesse kui ka kinnisvarasse. Kinnisvaraturg on vaatamata ülemaailmsele majanduslangusele ja ebastabiilsetele aegadele suutnud säilitada tugeva positsiooni majanduses ning suurendanud inimestes soovi oma raha investeerida just kinnisvarasse. Sellest, millised valikud on näiteks Läti kinnisvaraturul ning kuidas need erinevad ja sarnanevad Eesti kinnisvara hindadega, räägib lähemalt Läti Sotheby's International Realty omanik Ilze Mazurenko.

Läti Sotheby's International Realty, mis tegutses enne ümberstruktureerimist Baltic Sotheby's International Realty nime all, ei keskendu ainult Riia ja Jūrmala kuurortlinna luksus-turgudele, vaid ka Läti maapiirkondades, kus inimesed ideaalselt kinnisvara omada soovivad. Ettevõte pakub täielikku müügiprotsessi juurde kuuluvat teenust, juriidilist ja turundustuge, investeerimisvõimalusi ja konsultatsioone uusarenduste rajamiseks.

Ilze Mazurenko leiab, et eestlased võiksid investeerida Läti luksuskinnisvarasse. Üheks põhjuseks tõi Mazurenko välja tohutu ajaloolise kinnisvarapärandi, mis esineb Riias ja teistes Läti linnades ning mida Tallinnas esineb vähem. Just selliste ajalooliste ehitiste väärtus on suurel tõusuteel ja investoritele suureks maiuspalaks. Läti kontekstis kvalifitseeruvad luksuskinnisvaraks korterid ja maa-alad, mille alghinnaks on 150 000 eurot ja eramajad, mille alghinnaks on 350 000 eurot. Põhikriteerium, mis eristab tavakinnisvara luksus klassi kinnisvarast, on Mazurenko sõnul „asukoht, asukoht ja asukoht“. Läti peamised luksuskinnisvarad on Riia vaikne rajoonis (The Quiet Center of Riga), ning Mežaparks, terve rajoon, mis ümbritseb Ķīšezersi järve ja kuurortlinn Jūrmala.

Ķīšezersi järve ümbruskonnas asuva maja siseruumid (Lībekas iela)
Ķīšezersi järve ümbruskonnas asuva maja siseruumid (Lībekas iela) Foto: Läti Sotheby's International Realty

Kui Eesti kinnisvara maastiku Lätiga võrrelda asukohta silmas pidades, siis tulevad esile mõned erinevused küll. “Lätis on palju ajalooliselt tähtsaid ehitisi. Läti luksuskinnisvara on enamasti suunatud Riiga ja Jūrmalasse, mil Eesti puhul leiab ka luksuskinnisvara väljaspool Tallinnat ja maarajoonides,” rääkis Mazurenko.

Praegused maailma kinnisvara trendid vs Baltimaade kinnisvara trendid

Kui kinnisvara maastikul on toimunud viimastel aastatel meeletu hinnatõus, mida on näha ka Eestis, siis Läti luksuskinnisvara maastikul on hinnad suhteliselt samaks jäänud. Võrreldes eelmise aasta esimese kuue kuuga on käesoleva aasta samal perioodil keskmise korteri turuhind kasvanud ainult kaks protsenti. Huvitaval kombel on keskmise eramaja ostutehingu hind samal perioodil langenud koguni 25% võrra. Kui võrrelda viimase viie aasta kinnisvara keskmiste tehingute hindasid, siis on korterite hinnad on keskmiselt langenud umbes 30 000 eurot ja eramajade tehingute väärtused keskmiselt kasvanud umbes 100 000 eurot. „Nagu ka Bentley ei muuda oma hindasid ainult sellepärast, et maailmas möllab pandeemia, nii ei muutu ka luksuskinnisvara hinnad. Kinnisvara müüjad on samuti ka palju altimad hinda kauplema, kuna praegu on intress kinnisvaraturul väga hea,” ütles Mazurenko.

Maailma mastaabis on Baltikumi kinnisvaraturul ühiseid trende, näiteks kasvanud huvi kinnisvara vastu. Inimesed liiguvad suurlinnadest äärelinnadesse ja maapiirkondadesse ning mainimata ei saa ka jätta seda, et ehitusmaterjalide hinnatõus on mõjutanud kvaliteetsete uusarenduste loomist. Mazurenko sõnul on peamine erinevus näiteks USAga võrreldes seisneb selles, et Balti riigid ei võitle ühegi turule tuleva kinnisvara pärast. Kui USAs saadakse mõnele uuele kinnisvarale kuni 40 pakkumist, siis Baltikumi kinnisvarahuvilised kaaluvad ostu põhjalikumalt ega kiirusta tehinguga. Siiski ei saa eitada, et iga uus kvaliteetne õiglase hinnaga kinnisvara saab väärilist tähelepanu. Vaatamata kriisile on luksusturg väga elav ja õitseb kõikjal maailmas.

Ilze Mazurenko
Ilze Mazurenko Foto: Läti Sotheby's International Realty

Koroonapandeemia mõju kinnisvaramaastikule

Koroonapandeemia on luksuskinnisvaramaastikule mõningaid üllatusi toonud. Kui pandeemia algus muutis inimesed raha osas ettevaatlikumaks, siis aja möödudes on turul jälle tung uute kodude, eriti äärelinna eramajade; maakodude, puhkemajade ja investeerimiseks mõeldud kinnisvarade ostmise järele. Seda eeskätt kaugtöö ja distantsõppe tõttu, kus üha rohkem väärtustatakse privaatset ruumi. Samas on sellistel ebastabiilsetel aegadel inimesed nõus investeerima kinnisvarasse vaid siis, kui tegemist on tõestatud ja usaldusväärse investeerimisallikaga. See aga puudutab eelkõige kohalikke ostjaid, kes hindavad enda kinnisvara omamist. Läti ostja on valdavalt vanuses 35-60, kes otsib näiteks endale suuremat kodu, millel on rohkem tubasid ja asub suuremal maa-alal. Ligikaudu 80% Läti Sotheby’s International Realty poolt tehtud tehingutest tehakse kohalikega ja ülejäänud 20% jaguneb Põhja- ja Kesk-Euroopa riikide ning SRÜ riikide ostjate vahel. Sealt tulnud kliente motiveerib ostma kas mingisugune nostalgiline või sentimentaalne mälestus seoses Lätiga või hindavad nad Läti metsikut loodust ning linnade tohutut ajaloolist pärandit. Eestlastel on küllaltki lihtne Läti luksuskinnisvaral ja turul silm peal hoida, on tegemist meie lähimate riiginaabritega.

Koroonapandeemia tõttu on Läti Sotheby’s International Realty müügiarvud positiivselt ja ka üllatavalt muutunud. 2018. aastal tehti Läti kinnisvaraturul 553 kinnisvara tehingut, mille väärtuseks kujunes 160,5 miljonit eurot. Järgnevatel aastatel müüdi 696 kinnisvara tehingu mahuga 190 miljonit eurot (aastal 2019) ja 730 kinnisvara tehingu mahuga 202 miljonit eurot (aastal 2020). Võrreldes eelmise aasta esimese kuue kuuga on käesoleva aasta samal perioodil kinnisvara tehingute arv tõusnud 33% ja tehingute müügimaht 24% võrra. Näeme, et turg siiski kasvab kiiremini kui varasemalt.

Miks peaksid eestlased kaaluma Läti luksuskinnisvarasse investeerimist?

Mida kiiremini kasvab huvi ajaloolise kinnisvara vastu, seda kiiremini kasvab ka nende väärtus. Näiteks on Lätis väga palju ajaloolisi puidust hooneid, mida on aegamisi renoveeritud. Kuna modernseid ja uusi kvaliteet ja luksus tasemel maju on Riias vähe, on tekkinud seetõttu ka suurendatud huvi uusarenduse vastu, sest see turg on puutumata jäänud ning omab väga suurt potentsiaali, mida pole veel täielikult ära kasutatud.

Nüüd tekib aga küsimus, miks peaks eestlane just Läti luksuskinnisvarasse investeerima. Mazurenko sõnul on suureks eeliseks riigi ajalooline taust. Näiteks on Riia olnud Balti riikides atraktiivne sihtkoht läbi aegade, sest linnas voolab kaunis Daugava jõgi ning kuna linn asub jõe mõlemal kaldal, on võimaldanud Riiast saada piirkonna peamiseks kaubalinnaks läbi ajaloo. Riiat on kutsutud väikeseks Veneetsiaks ja väikeseks Pariisiks ning see suudab kindlasti konkureerida kahe suurepärase linnaga võlu ja võimaluste poolest, kuid pakkudes seda mõistlikuma hinna eest kui teised Riiaga sarnased linnad. Mazurenko rääkis ka Jūrmalast, kui linnast, mis oleks Eesti investoritele väga sobilik. “ Jūrmala on kuurortlinn, mis asub Riiast lääne pool. Linn on tuntud puidust juugendstiilis mereäärsete villade ja nõukogudeaegsete sanatooriumide poolest. Jūrmala näol on tegemist tervikliku linnaga, kus on palju restorane, hotelle ja “normaalne” rand,” ütles ta naljatledes.

Kinnisvara Jūrmalas (Kado Karim projekt)
Kinnisvara Jūrmalas (Kado Karim projekt) Foto: Läti Sotheby's International Realty

Mazurenko on kindel, et tulevikus maatükkide ja kinnisvara hinnad tõusevad kiirema tempoga, kui me arvatagi oskame. Inimesed hindavad üha enam ajaloolistes eramutes elamist ning see on ajaga atraktiivsemaks muutumas, mistõttu on paratamatu, et kinnisvara hinnad ka seetõttu tõusevad. Samas tuleb meeles hoida, et kinnisvarasse investeerimine võimaldab sellest hiljem müües kasu lõigata. Investoritel on võimalik investeerimise pealt lõigata kasu just kinnisvara müümisega, kuna on välja arvutatud, et keskmine rahavoo objektide tulu Lätis on umbes 6-8%.

Riia vanalinn on täis ajaloolisi hooneid ja need on endiselt üks peamisi vaatamisväärsusi nii turistidele kui ka kohalikele. Nii nagu Eestiski, otsivad investorid loovaid ja huvitavaid lahendusi – näiteks vanade tehaste renoveerimine (näiteks Kipsitehas (Ģipša fabrika)) või jõgede lahtedele/poolsaartele ehitamine (näiteks uusarendus River Breeze Residence). Riia pakub suurepärast platvormi tärkavateks ärilisteks ettevõtmisteks, aga ka võimalust rahulikuks ja harmooniliseks pereeluks. Kui võrrelda Balti riike, siis keskmiselt on meil hinnatase sama, kuna ajalugu ja majanduslik olukord meie riikide vahel ei ole nii erinev. Muidugi, kui võrrelda Lätit Skandinaavia või Vana-Euroopaga, on Lätis hinnad palju madalamad ja väiksema investeeringu eest saab kvaliteetsema kinnisvara.

Copy
Tagasi üles