Terviseamet hoiatab ebaausate kauplemisvõtete eest

BNS
Copy
Terviseamet.
Terviseamet. Foto: Sander Ilvest

Terviseamet hoiatab ebaausate kauplemisvõtete eest – mitmed meditsiiniseadmete levitajad väidavad alusetult, et müüdavad tooted on ameti soovitatud või heaks kiidetud.

Terviseamet tuletab meelde, et ei anna heakskiitu meditsiiniseadmetele, sest nende turule toomine on tootja ainuvastutus. Seega on väited terviseameti soovituse või heakskiidu kohta eksitavad ega vasta tõele. Terviseamet toonitab, et teeb vaid meditsiiniseadmete üle turujärelevalvet.

Meditsiiniseadme reklaam peab vastama reklaamiseaduse nõuetele. Kui seade on mõeldud vaid professionaalseks kasutamiseks, siis tuleb seda ka reklaamis öelda.

Samuti on keelatud kasutada teksti või tähiseid, mis võivad kasutajat või patsienti eksitada ja jätta mulje, et seadmel on funktsioonid ja omadused, mida sel tegelikult ei ole. Keelatud on ka jätta ekslikku muljet seadme abil ravimisest või diagnoosimisest. 

Palju eksitavat reklaami seoses maskide ja kiirtestidega 

Eksitavaid väiteid leidub Covid-19 pandeemiaga seotud meditsiiniseadmete reklaamides, näiteks meditsiinilised maskid ja Covid-19 kiirtestid. Levitajad väidavad, et mask või test on terviseameti soovitatud või viidatakse seadme registreerimisele meditsiiniseadmete ja abivahendite andmekogus (MSA). Seadmete kandmine andmekogusse ei tähenda ameti heakskiitu.

Levitajatel palutakse oma meditsiiniseadmete reklaamid üle vaadata ja veenduda, et nendes ei oleks eksitavaid väiteid.

Tarbijatel palub amet olla selliseid väiteid esitavate ettevõtete suhtes ettevaatlik. Märgates keelatud võtteid meditsiiniseadmete reklaamides, palutakse nendest teada anda terviseameti meditsiiniseadmete osakonnale aadressil mso@terviseamet.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles