Eesti toetab kommunismiohvritele pühendatud muuseumi avamist Washingtonis (2)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Maarjamäe kommunismiohvrite memoriaal 23.08.2018
Maarjamäe kommunismiohvrite memoriaal 23.08.2018 Foto: Raul Mee / Mollusk Media

Eesti toetab 89 000 euroga Ameerika Ühendriikide pealinnas Washingtonis kommunismiohvritele pühendatud muuseumi avamist, kus käsitletakse maailmatasemel muuseumilahenduste abil enam kui 40 rahva ajaloolisi kommunismikogemusi.

2022. aasta alguses avatava muuseumi eesmärk on tutvustada külastajatele kommunistlike režiimide tõttu kannatanud inimeste ja rahvaste lugusid, et anda edasi kommunismi tegelikku ning ebainimlikku nägu.

«Eesti rahva, kõigi meie perede ja üksikute inimeste traagilised kannatused kommunistliku režiimi rõhumise all on maailma ajaloos üks väga oluline kogemus liiga paljude sarnaste seas,» sõnas välisminister Eva-Maria Liimets.

«Meie kohustus kõigi kommunistliku ideoloogia tõttu kannatanud inimeste ees on oma ajaloost ausalt rääkida, et me seda ebaõiglust ei unustaks ja keegi ei peaks enam iial midagi sarnast läbi elama,» lisas ta.

Välisministri sõnul annab 2007. aastal Washingtonis avatud kommunismiohvrite memoriaali juurde loodav muuseum võimaluse Ameerika Ühendriikide pealinnas kõigile ka enda rahva saatusest ja raskest minevikust rääkida.

Kommunismiohvrite mälestusfond soovib, et Washingtoni kommunismiohvrite muuseum oleks tänapäeva mäluasutus, mis edendab ühiskondlikku ja teaduslikku debatti ning mõtestab ja mõistab põhjuslikke seoseid.

«Me peame ajaloost õppima, muidu oleme sunnitud mineviku vigu kordama,» lisas Liimets.

Muuseumi rajab Kommunismiohvrite mälestusfond, mille juhatuses on mitmeid silmapaistvaid USA ühiskonnategelasi, muu hulgas ka endine USA suursaadik Eestis Aldona Wos.

Kommunismiohvrite muuseumit rajav samanimeline fond teeb tihedat koostööd koolide, õpetajate, partnerorganisatsioonide ja teiste muuseumitega, et soodustada ja edendada kommunismikuritegude uurimist.

Eestis teeb Kommunismiohvrite fond koostööd Eesti mäluinstituudi, Vabamu, mitmete muuseumite ja valitsusasutustega ning Ameerika Ühendriikides tegutsevate Eesti ja Balti riikidega seotud organisatsioonidega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles