Novembris registreeriti 179 küberintsidenti, rünnaku alla langes ka siseministeeriumi IT-keskus

BNS
Copy
Küberrünnak. Foto on illustratiivne.
Küberrünnak. Foto on illustratiivne. Foto: Moritz Erken / Unsplash

Riigi infosüsteemi amet (RIA) registreeris eelmisel kuul 179 mõjuga intsidenti, mis on aasta keskmisel tasemel.

Lisaks tuvastati automaatseire käigus vähemalt 1551 seadet, mis on pahavaraga nakatunud, selgub RIA ülevaatest.

Novembris nägi amet taaskord hulka teenustõkestusründeid (hajutatud rünne ehk DDoS), millest mõnel oli suurem mõju kui teistel. 22. novembri varahommikul toimus DDoS rünnak siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuse ehk SMITi teenuste vastu. Selle tagajärjel oli umbes tunni jooksul häiritud SMITi nimeservereid kasutavate teenuste ja veebilehtede töö, kuid teenused ei katkenud täielikult.

Teenustõkestusründeid nägi amet jätkuvalt haridussektoris, nagu ka oktoobris ja septembris. Lõuna-Eestis ja Kesk-Eestis asuvate gümnaasiumite ja põhikoolide suunas tehtud rünnakud enamasti nende tööd ei häirinud. Küll aga mõjutasid rünnakud lühiajaliselt õppeinfosüsteemi Tahvel ning haridus- ja noorteameti Moodle'i e-õppekeskkonna toimimist: kestsid need vahemikus kuus minutit kuni veidi üle tunni.

Novembris sai RIA teada neljast juhtumist, mil Eesti inimeste andmed olid kolmandatele osapooltele kättesaadavad. Näiteks ühe organisatsiooni meililisti kuuluv meilikonto kompromiteeriti, mille käigus sai meililisti sisu ründajale teatavaks; ühe 2013. aastaga lõppenud Euroopa projekti kodulehe kaudu lekkisid kasutajate andmed, kus olid ka Eesti isikutega seostatavaid kirjeid; ning turvanõrkuse tõttu oli kahe keskkonna kasutajatele näha piiratud hulk andmeid teiste kasutajate kohta. Kõigi nimetatud intsidentide kohta tehti teavitus mõjutatud osapooltele ja andmekaitseinspektsioonile.

Kolmel korral teavitati ametit lunavararünnakust. Teavitajate kahju oli enamasti süsteemidele taastamisele kulunud aeg ja tööjõukulu.

Ühe Eestis tegutseva suure panga kaarditerminalidega tekkisid 1. novembril poole päeva jooksul tõrked korraliste hooldustööde käigus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles