Valgevene hübriidkriisi ja mitmete teiste hõõguvate konfliktide tõttu on paslik rääkida sellest, kuidas on sõjapidamine ajas muutunud ja milline on sõda 21. sajandil. Teema avamiseks kutsus «Maailm taskus» külla Solveig Niitra ja Jan Lucas Videviku Tartu Ülikooli Rahvusvaheliste Suhete Ringi taskuhäälingust «Ringjoon». Saatejuht on Margus Parts.

Sõda ei tähenda enam ammu tingimata haubitsaid ja rinnet hoidvaid sõdureid. Pigem näeme aina enam konflikte, kus vastast proovitakse mõjutada peamiselt või ainult hübriidvahenditega. Saatekülalised võtsid vaatluse alla taktikad, mis ei kuulu traditsioonilise sõjapidamise arsenali.

Lähemalt räägiti kahest konfliktist, kus ei toimu totaalset sõda, aga inimeste igapäevane elu on häiritud: Tigray konflikt Etioopias ning Iisraeli võimude tegevus Palestiinas. Juttu tuli ka Hiinast, Kashmirist ja Valgevenest.

Etioopias on valitsus mitmeid kordi katkestanud Tigray piirkonnas ligipääsu internetile, mistõttu ei pääse piirkonnas toimuva kohta info ringlema ja sõjakuriteod jäävad suuresti kajastamata. Piirkonda ei lubata sisse isegi rahvusvahelist humanitaarabi, mistõttu ei ole suurele osale elanikkonnast kättesaadavad toit ja meditsiinitarbed.

Iisrael kontrollib Läänekaldal pea täielikult, kas ja kui palju vett palestiinlasteni jõuab. Maailma tervishoiuorganisatsiooni hinnangute järgi saavad palestiinlased kasutada vähem vett, kui tervislik. See tähendab, et inimesed elavad ebakindluse piiril, kus nende esmavajaduste rahuldamine on pidevalt küsimärgi all.

Saates räägiti lahti:

  • Kuidas on sõjapidamine ajas muutunud ja miks on põhjust rääkida 21. sajandi sõjapidamisest?
  • Kuidas saavutatakse konfliktides strateegilist edu?
  • Milliseid meetodeid kasutatakse tsiviilelanike heidutamiseks?
  • Kuidas mõjutatakse rahvusvahelise avalikkuse arvamust?
  • Kuidas portreteeritakse/nimetatakse vastast meedias?
  • Milline võiks olla sõjapidamise tulevik?

Head kuulamist!

Kommentaarid
Copy