Venemaa rajab Abhaasiasse mereväebaasi juba sel aastal

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa Musta mere laevastikku kuuluv raketikandja Sevastoopoli sadama lähistel.
Venemaa Musta mere laevastikku kuuluv raketikandja Sevastoopoli sadama lähistel. Foto: AP / Scanpix

Venemaa sõjaväeallika kinnitusel alustatakse alalise mereväebaasi rajamist separatistliku Abhaasia territooriumile juba sel aastal.


Anonüümseks jääda soovinud Vene sõjaväeallikas ütles uudisteagentuurile ITAR-Tass, et baasi rajamist Musta mere rannikule alustatakse juba käesoleval aastal, vahendas Reuters.

Mereväe staabi allika teatel soovib Venemaa oma Musta mere laevastiku lahingulaevad ja raketikandjad viia Abhaasia sadamalinna Otšamtširasse.

«Põhimõtteline otsus Musta mere laevastiku baasi loomiseks Otšamtširasse on tehtud,» lisas allikas, kelle sõnul aastaga mereväebaasi siiski valmis ei saada.
Mereväe ametlik pressiesindaja polnud kohe kommentaariks kättesaadav.

Venemaal on praegu välisriigi pinnal vaid üks mereväebaas - Sevastoopoli sadam Ukraina lõunaosas, Krimmi poolsaarel, kuid praegune läänemeelne Ukraina president Viktor Juštšenko on andnud mõista, et ei soovi pikendada selle kahepoolset rendilepingut, mis aegub 2017. aastal. Krimmi sõjaväebaasis viibib hetkel 50 Venemaa sõjalaeva kõrval ka 80 lennukit.

Kuna Ukraina on seadnud Vene sõjalaevade sisenemiseks Musta mere vetesse mitmeid piiranguid, siis otsib Venemaa alternatiivseid piirkondi, kuhu saaks laevad viia.

Kõne alla on olnud sõjalaevastiku viimine Vahemeres asuvasse Süüria Tartuse mereväebaasi, mis oli külma sõja ajal Venemaa mereväe alaline peatuspaik. Lisaks on spekuleeritud ka Liibüa ja Jeemeni rannikualadele sõjaväebaaside rajamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles