FOTO ⟩ Malis teeninud Eesti jalaväeüksus jõudis tagasi koju

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Foto naasvatest üksuse liikmetest
Foto naasvatest üksuse liikmetest Foto: Kaitseväe peastaap

Ligi neli kuud Aafrikas Malis välisoperatsioonil Barkhane teeninud jalaväerühma ja rahvusliku toetuselemendi liikmed jõudsid täna varahommikul tagasi kodumaale.

«Jalaväerühma rotatsioon välisoperatsioonil möödus töiselt ning sellesse perioodi mahtus mitmeid väljakutseid, mis kõik said edukalt ja Scoutspataljoni võitlejale kohase professionaalsusega seljatatud,» ütles jalaväerühma BKN-10 Estpla rühmaülem nooremleitnant Taavi Tammaru vahetult peale Eestisse naasmist. Tammaru sõnul omandati Malis vajalikke kogemusi ning teadmisi.

«Nüüd suundume koju oma perede ja lähedaste juurde, veetmaks eesoleva pühadeaja koos ning seejärel suundume tagasi oma igapäevaste tööülesannete juurde,» lisas ta.

Rahvusliku toetuselemendi ülema major Janek Tammisto sõnul möödusid neli missioonikuud kiiresti Eesti kontingendi tegevusi ja ülesandeid toetades. Tammisto tänas oma meeskonna- ja kontingendikaaslasi ning sugulasi ja lähedasi kodudes.

Välisoperatsioonil viibitud aja jooksul osalesid Eesti kontingendi kaitseväelased kokku 16 patrullis, mille vältel läbiti Gao regioonis üle tuhande kilomeetri kõrbe, laavakividega platood, mägiseid alasid ja märgalasid. Lisaks mehitati 18 korral baasi valveposte ning oldi 16 korral kiirreageerimisüksuses.

Malis teeniva Eesti kontingendi tuumikuks on Scoutspataljoni baasil moodustatud jalaväerühm, mille põhiülesanneteks on Gao baasi väravate ja vaatluspostide mehitamine, kiirreageerimisüksuse ülesannete täitmine ning patrullimine Gao linnas ja selle lähiümbruses.

Lisaks jalaväerühmale kuulub kontingendi koosseisu erialaspetsialistidest koosnev toetusüksus. Koostööd liitlastüksustega ja Eesti kontingendi tegevust toetab ning koordineerib kontingendi vanem.

Eesti üksus paikneb Prantsusmaa baasis Nigeri jõe kaldal Gao linnas. Eestlased elavad ja teenivad samades tingimustes kui Prantsusmaa kaitseväelased.

Täna Eestisse naasnud üksuse rotatsioon algas septembris ning kestis detsembri lõpuni, mil vastutus anti üle järgmisele Eesti kontingendile.

Prantsusmaa juhitud operatsiooni Barkhane eesmärk on toetada viie Saheli regiooni riigi (Mauritaania, Mali, Burkina Faso, Niger, Tšaad) võitlust relvastatud terroristlike rühmituste vastu. Operatsioon Barkhane algas 1. augustil 2014. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles