Varaste maffiagruppi kuulumine tõi karistuse kümnele inimesele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vargus.
Vargus. Foto: Lennart Rikk

Norras vargustega hõlptulu teeninud kuritegelikku ühendusse kuulumine tõi karistuse kümnele inimesele, nende hulgas ka Lõuna-Eesti allilmaautoriteedile Urmas Grossthalile, viimasena kuulis aga täna süüdimõistvat kohtulahendit maffiasse kuulunud PV (nimi muudetud).

Kohus jõudis maffiagrupi süüasjas esimese kohtulahendini juba mullu oktoobri lõpus, kui Tartu maakohus karistas Grossthali kokkuleppemenetluse korras kolmeaastase vangistusega. Sellest luges kohus kantuks mehele varasema süüteo eest määratud ja praegu reaalselt kandmisel oleva kahe aasta, nelja kuu ja seitsme päeva pikkuse vangistuse. Menetluskuludena peab ta tasuma üle 790 euro.

Järgmised kaheksa maffiagrupi liiget kuulsid süüdimõistvat kohtuotsust tänavu 27. jaanuaril. Tartu maakohus karistas Meelis Maidlat varguste ja kuritegelikku ühendusse kuulumise eest nelja ja poole aasta pikkuse ja Ailer Soosaarele kolme aasta ja kaheksa kuu pikkuse tingimisi vangistuse. KL (nimi muudetud), Reet Kaarus, Kalle Maidla, Raimo Riga, Margus Rohela ja Raul Raudsepp said kolmeaastase tingimisi vangistuse, erineva pikkusega katseaegadega.

Viimasena astus täna kohtu ette PV, kellele kohus mõistis kuritegelikku ühendusse kuulumise eest lühimenetluse korras kaheaastase tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga.

Süüdistuse järgi tegelesid Eestis ja Norras tegutsenud maffiasse kuulunud inimesed alates 2007. aastast Norra linnade erinevates kauplustes süstemaatiliste varguste sooritamisega ning saadud kauba, peamiselt riide- ja tarbeesemete turustamisega erinevates Eesti piirkondades.

Maffiagrupi juhiks võib nimetada Grossthali, kelle ülesanne oli süüdistuse järgi 2008. aasta 23. novembrist kuni mullu 25. jaanuarini maffiasse uute liikmete otsimine, Norrast varastatud esemete Eestis turustamisele kaasaaitamine klientide leidmise näol ning varastatud esemete Eestis turustamine. Samuti tagas Grossthal kuritegeliku ühenduse toimimist, mis seisnes selle esindamises ebaseadusliku tegevuse pinnalt tekkinud materiaalsete ja muude konfliktide lahendamisel.

Ülejäänud süüalustest osad sooritasid vahetult varguseid, osad tegelesid aga varastatud asjade turustamisega ja kuritegeliku tulu investeerimisega.

Varastatud asjad konfiskeeriti ning Norra kohus andis loa kahtlustatavate vahi all pidamiseks. Paralleelselt toimusid Eestis ühenduse teiste liikmete kinnipidamised ja läbiotsimised siinsetes varastatud kraami kauplusladudes. Eesti ja Norra õigusasutuste vahel saavutati kokkulepe, et nii vahialused kui nendega seotud kriminaalmenetlused antakse Eestile üle ja õigusemõistmine grupeeringu süüasjas hakkab toimuma Eesti kohtutes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles