Viinis algavad järjekordsed kõnelused Iraani tuumaprogrammi üle

Copy
Tuumakõnelustel Viinis.
Tuumakõnelustel Viinis. Foto: HANDOUT/Scanpix

Esmaspäeval algab Viinis läbirääkimiste kaheksas voor Iraani ja USA naasmiseks Iraani tuumaprogrammi ühisest laiaulatuslikust tegevuskavast (JCPOA) tulenevate kohustuste täitmise juurde.

Eeldatavasti koguneb nende läbirääkimiste käigus JCPOA ühiskomisjon, et arutada ja määrata edasine viis probleemi lahendamiseks.

JCPOA konsultatsioonide seitsmes voor algas 29. novembril pärast mitmekuulist pausi. 3. detsembril selle vooru raames läbirääkimised peatati, kuid jätkusid 9. detsembril ja lõppesid 17. detsembril.

Iraagi välisminister ütles enne jõule Teherani külastades, et on tulnud aeg Iraani ja USA otseläbirääkimisteks islamivabariigi tuumaambitsioonide üle.

USA ja Iraani suhted katkesid 1980. aasta aprillis, kui šahh kukutati ja ajatolla Ruhollah Khomeinile lojaalsed üliõpilased hõivasid Ameerika saatkonna.

Vahekord halvenes veelgi 2018. aastal, mil president Donald Trump otsustas viia USA välja 2015. aasta tuumaleppest ja kehtestada taas leppega tühistatud sanktsioonid.

Novembris alustasid tuumaleppe allakirjastanud riigid läbirääkimisi selle päästmiseks ja USA tagasitoomiseks.

Briti, Hiina, Prantsuse, Saksa ja Vene diplomaadid peavad Viinis kõnelusi nii Iraani kui Ühendriikidega, viimased kaks omavahel otse ei suhtle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles