Vseviov Memoriali sulgemisest: see on samm varasemast veelgi kaugemale (17)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Ajaloolane David Vseviov.
Ajaloolane David Vseviov. Foto: Elmo Riig

Ajaloolane David Vseviov peab Vene inimõigusorganisatsiooni Memorial sulgemist märgiliseks sündmuseks, vahendab rahvusringhääling.

Vseviov sõnas, et kui praegu on Venemaal opositsiooni ja sõltumatut meediat maha surutud ning võimukriitilisi inimesi vangi pandud, siis ajalooga tegeleva organisatsiooni tegevuse peatamine on samm sellest veelgi kaugemale.

«Siin on signaal, mis ütleb meile, et ka seda, mis oli, tuleks hinnata hoopis teisiti, kui seda tegi see organisatsioon,» märkis professor.

Memoriali keelustamisega tõmmatakse kriips peale Nõukogude ning eriti Stalini ajal aset leidnud sündmuste hukka mõistmisele, mida alates 1980. aastate lõpust on tehtud. «Organisatsioon pidi puhastama ka Venemaa südametunnistuse ja tõmbama joone alla sellele kuritegelikule perioodile,» nentis Vseviov. «Nüüd tõmmatakse punane joon selle vahele, kuidas tegelikult sündmused olid ja kuidas me peame vajalikuks meid hinnata.»

Memoriali asemele ei ole sama eesmärgiga institutsiooni loota. «Kui organisatsiooni tegevus võrdsustatakse välisagendina toimimisega, siis loomulikult mitte ükski institutsioon, millel oleks selline mõju ja ka rahvusvaheline mõju, seda ei asenda,» rõhutas ta.

Venemaa kohus sulges riigi tuntuima inimõigusorganisatsiooni

Vene ülemkohus andis täna korralduse sulgeda riigi tuntuim inimõigusorganisatsioon Memorial. Kohtunik Alla Nazarova käskis kinni panna inimõiguslaste keskorgani Memorial International, sest see olevat rikkunud välisagendi seadust, sest ei märgistanud kõiki oma kirjutisi, sealhulgas sotsiaalmeediapostitusi «välisagendi» sildiga.

Välisagendi seadus näeb kõigis välismaalt raha saavates organisatsioonides Venemaa huvide vastaseid.

Prokurörid süüdistasid Memorial Internationali ka Nõukogude Liidu ja tema sõjavõitude mälestuse rüvetamises ning natsikurjategijate rehabiliteerimises.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles