Narvalased uurivad vaktsineerimise kohta rohkem perearstidelt

Margus  Martin
, ajakirjanik
Copy
Narva haigla.
Narva haigla. Foto: Sander Ilvest

Kui vaktsineerimistempo oli Narvas oktoobrist kuni detsembri keskpaigani üsna hea, siis jõulukuu lõpus kipub see mõnevõrra raugema. Uue aasta alguses loodetakse siiski olukorra paranemist.

Narva linnapea Katri Raik märkis, et narvalaste käitumismuster on võrreldes varasemaga muutunud ning vaktsineerimiskeskuse asemel ammutatakse informatsiooni juba pigem perearstide käest.

Seetõttu leppis linn 10. jaanuariks perearstidega kokku kohtumise, et uurida nende muresid ja kogemusi seoses vaktsineerimisega ning pakkuda omapoolset tuge. «Jälgime seda protsessi kogu aeg,» kinnitas Raik.

Kokku on Narvas vaktsineeritud 57,2 protsenti linlastest. Terviseameti ida regiooni juht Marje Muusikus tõdes, et vaktsineeritute hulk Narvas vähehaaval kasvab. «Kui teistes Eesti piirkondades tehakse esimesi vaktsiinidoose vähem, siis Narvas tasapisi ikka tuleb,» lisas ta.

Suurem töö vaktsineerimise osas käib Narva haiglas. Haigla kommunikatsioonispetsialist Jevgenia Parv tõi praeguse murekohana välja tõhustusdoosiga vaktsineerimise, mis ei ole tema sõnul just väga aktiivne. Kui novembris tehti tõhustusdoose 1349, siis detsembris oli neid eilse seisuga tehtud 1300.

Viimase nelja kuu statistikast nähtub, et kõige aktiivsemad olid narvalased sügise hakul septembris, mil kohalik haigla vaktsineeris Covidi vastu kokku 4606 täiskasvanut. Oktoobris oli see number 3963 (neist esimese doosi sai 1161), novembris 4085 (1043) ja detsembris kuni eilseni 3023 (334). Lisaks on jõulukuul vaktsineeritud tosin 5-11-aastast last.

Vaktsineerimiskuuri lõpetasid oktoobris 2467, novembris 1690 ja detsembris 1389 inimest.

Jevgenia Parv tuletas meelde, et tõhustusdoos tehakse kaks kuud pärast Jansseni ja kolme kuu möödumisel pärast AstraZeneca, Pfizer/BioNTechi ja Moderna esmase vaktsineerimiskuuri lõppu.

«Kutsume inimesi tõhustusdoosi tegema. Neid, kes ei ole veel üldse käinud, ootame aga vaktsineerima,» lausus Parv.

Narva haigla kommunikatsioonispetsialist rõhutas veel, et samamoodi on soovijatel võimalik vaktsineerida gripi vastu. «Grippi on meil nädala jooksul haigestunud Narvas 47 inimest, kellest mõned vajasid haiglaravi. Kuna gripivaktsiin on kättesaadav ja pole kallis, siis on tervisele ohutum vaktsineerida ka gripi vastu,» lisas ta.

Narva saab korraliku preemia

Tunnustamaks linnu ja valdu kohaliku tasandi tegevuse eest koroonaviiruse leviku takistamisel, maksab riik oktoobrist detsembri keskpaigani saavutatud heade vaktsineerimistulemuste pealt omavalitsustele toetust.

Kuus omavalitsust (Ruhnu, Kambja, Luunja, Hiiumaa, Saku, Kiili), kes saavutasid sel perioodil 80-protendilise täisealiste elanike vaktsineerituse taseme, saavad 10 eurot iga vaktsineeritud elaniku kohta.

Lisaks makstakse neljale linnale, kes suutsid vaktsineerituse kasvu suurendada 10 protsendi võrra, toetust viis eurot inimese pealt.

Viimasel juhul saab Narva nn motivatsioonipreemiat 129 505, Kohtla-Järve 82 645, Maardu 36 375 ja Sillamäe 28 670 eurot. Kokku eraldatakse omavalitsustele tulemustasu summas 567 455 eurot.

Raha makstakse omavalitsustele välja sihtotstarbelisest reservist selle aasta lõpuks, pärast valitsuse poolt tulemuste kinnitamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles