Kultuuriministeerum võttis lennundusmuuseumilt toetuse ära (8)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy
Hävituslennuk Harrier jõudis Tartumaal tegutseva Eesti lennundusmuuseumi kogusse.
Hävituslennuk Harrier jõudis Tartumaal tegutseva Eesti lennundusmuuseumi kogusse. Foto: artur laugamets

Kultuuriministeerium lõpetas lennundusmuuseumi toetamise, kuna muuseum ei vastanud toetuse saamiseks kehtestatud nõuetele. Varasemalt on muuseumi toetatud umbes 25 000 euroga aastas. 

Kultuuriministeeriumi teatel saab riigieelarvest toetada vaid neid muuseumi, mis vastavad muuseumiseaduses kehtestatud nõuetele. Komisjon hindas taotleja esitatud dokumente, samuti veebis avalikult kättesaadavat infot, ning jõudis järeldusele, et tegu on vaieldamatult menuka turismiatraktsiooniga ja külastuskeskusega, mis populariseerib tehnikavaldkonda ja inseneriharidust, kuid taotleja ei täida kõiki muuseumile seatud ülesandeid.

Esiteks puudub lennundusmuuseumis teadustegevus - viimase viie aasta jooksul ei ole avaldatud ühtegi teaduspublikatsiooni, samuti ei ole muuseumikogude põhjal koostatud ühtki teaduslikul uurimistööl põhinevat kirjutist, ei ole toimunud konverentse, seminare ega teaduspäevi. Ka muuseumi veebisaidil avaldatud ja tegevustoetuste komisjonile esitatud arengukava-programmis aastateks 2020–2025 puudub tegevusvaldkondade loetelus teadustegevus.

Teiseks tuvastati 2020. aasta lõpul muinsuskaitseameti tehtud haldusjärelevalve käigus mitmeid olulisi puudusi muuseumikogu haldamises. Museaalide dokumentatsioon ja museaalide märgistamine on puudulik, muuseumil puuduvad muuseumikogu korralduse põhimõtted, muuseumikogus ei ole tehtud nõuetekohaseid inventuure, uute museaalide vastuvõtt muuseumikogusse ei ole korrektselt vormistatud.

Kolmandaks ei ole lennundusmuuseum üles näidanud tahet järgida komisjoni varasemate aastate soovitusi selle kohta, et kui väidetavalt puudub raha igapäevaste kulude katmiseks ja töötajate palkamiseks, siis ei ole samal ajal mõistlik uusi ülikalleid eksponaate soetada.

Samuti ei tegelda ministeeriumi hinnangul Eesti lennundusajalooga piisavalt. Ministeeriumi hinnangul on lennundusmuusiumi tegevusvaldkond on laiem kui pelgalt Eesti kultuuripärandi hoidmine - kogutakse suures mahus tehnikat, mil puudub otsene seos Eestiga. Ministeerium märgib, et see ei tähenda, et muuseum ei võiks nende teemadega tegeleda, kuid sellega seotud kulude katmine ei ole selle rahataotlusvooru eesmärk.

Varasemalt on lennundusmuuseumit toetatud umbes 25 000 euroga aastas.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles