Kuidas end külma ilmaga soojalt riidesse panna?

Copy
Foto: Shutterstock

Viimaste aastate talved on olnud külmemad kui nii mõnedki. Pole aga halba ilma, on ainult vale riietus. Selleks, et hea tervise juures püsida ning väljas olemist nautida, on oluline ennast ilmastikukindlalt riidesse panna. Tuleb meeles pidada, et rõvastus ei sõltu mitte ainult temperatuurist, vaid ka sellest, mida väljas teha plaanid.

Müts, sall, kindad

Mütsi ja salli kandmisest ei saa üle ega ümber. Mütsi valides on oluline lähtuda õigest materjalist: vali selline peakate, mis hoiab su pea soojas ja kuivas.

Sall peaks ära katma lisaks kaelale ka suu ja poole näost ning kui juba lumi maas, eelista sõrmkinnaste asemel kindlasti vanaema kootud käpikuid.

Termoriided

Termoriided on Skandinaavias juba kaua populaarsed olnud. Ka Eestis koguvad need kiiresti kuulsust ning hea põhjusega! Nimelt on termoriided vastupidavad, tuulekindlad, hingavad ja vett hülgavad.

Kuna Eesti ilm on väga muutlik, on termoriided eriti just talvel universaalselt hea valik. Thermowave veebipood on koht, kust leiad laia valiku ilmastikukindlaid riideid nii naistele, meestele kui ka lastele.

Riietu kihiliselt

Kindlasti oled kuulnud, et talvel soovitatakse kihiliselt riidesse panna. Sel puhul ei mõelda mitte ainult kahte kihti – aluspesu ja tuulejopet – vaid vähemalt 2-3 lisakihti. Üldjuhul peaks sinu riietus välja nägema selline:

1. kiht ehk aluskiht – aluskiht tähendab sooja pesu kandmist, mis kehaniiskuse sinu nahalt eemale juhib. Sooja pesu peal on parim kanda kiirelt kuivavat särki.

2. kiht ehk soojustuskiht – soojustuskiht on mõeldud kehatemperatuuri säilitamiseks ning sinu külma eest kaitsmiseks. Siinkohal on oluline jälgida materjali isolatsiooniefektiivsust ehk õhu talletamise omadust. Üldjuhul kehtib reegel, et mida rohkem puhvis vooder, seda soojem on.

3. kiht ehk kaitsekiht – kaitsekiht hoiab sind tuule ja sademete eest. Parim on valida veekindlad ning hingavad rõivad, kuigi uduvihma puhul sobib ka vetthülgav jope.

Ära riietu üle!

Tihti tahetakse selga panna võimalikult palju riideid. Külma ilma korral on kvaliteet kvantiteedist olulisem. Kui sa liigse riietuse pärast väljas higistama hakkad, kaotab su keha rohkem soojust. Seega, kui sul on palav, võta kihte vähemaks.

Copy
Tagasi üles