Reitingud: pühadeperioodil kasvatas toetust vaid Reformierakond (26)

BNS
Copy
Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Margus Ansu/Tartu Postimees

Aasta esimesed reitingud näitavad, et pühadeperioodil kasvatas toetust vaid liidrikohta hoidev Reformierakond ning nende edu teisel kohal oleva Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna ees on üle viie protsendipunkti.

Ühiskonnauuringute instituudi tellitud ja Norstat Eesti läbiviidava küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 25,9 protsenti ning Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 20,6 protsenti ja Keskerakonda 20,3 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Reformierakonna toetus on võrreldes viimaste pühade-eelsete tulemustega kasvanud 1,7 protsendipunkti võrra. Võrreldes novembri lõpuga, kui Reformierakonna reiting jõudis lähiajaloo madalaimasse punkti, on peaministripartei toetus kasvanud 5,2 protsendipunkti võrra. EKRE ja Keskerakonna toetus märkimisväärselt muutunud ei ole.

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 15,7 protsendiga, Isamaa 7,8 protsendiga ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 7 protsendiga. SDE toetus liigub langustrendis ning on kuu ajaga langenud kahe protsendipunkti võrra.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 46,2 protsenti ja opositsioonierakondi 35,4 protsenti vastajatest.

Teadur Martin Mölderi sõnul ei toonud jõulude ja uue aasta nädalad erakondade toetuses kaasa suuremaid muutusi, välja arvatud Reformierakonna toetuse jätkuv kosumine. Nüüd uue aasta alguses ületas see taas 25 protsendi piiri ning jõudis tagasi tasemele, kus see viimati oli eelmise aasta septembris.

«Vahe esimesel kohal oleva Reformierakonna ning teist ja kolmandat kohta jagava EKRE ja Keskerakonna vahel on kasvanud reformierakondlastele mugava viie protsendini ning enam ei paista, et keegi neile kuklasse hingaks. Siiski on Reformi toetus hetkel veel madalam, kui ta 2019. aasta valimistel ja sellele järgnenud kahel aastal oli,» märkis Mölder.

Tema sõnul on praeguseks näha, et nende toetuse hiljutine kasv on aset leidnud ennekõike keskmisest madalama sissetulekuga valijate seas ning oma tuumikvalijate, kõrgemapalgaliste hulgas on Reformierakonna toetus alates kohalikest valimistest püsinud stabiilselt rekordiliselt madal. «Samas on just kõrgemapalgalised see valijaskonnagrupp, kelle seas on Eesti 200 kõige tugevamini kanda kinnitanud. See on üks märk, et konkurents Reformierakonna ja Eesti 200 vahel tõotab juba järgmisel aastal ees ootavate riigikogu valimiste eel tulla terav,» lisas Mölder.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles