VIDEO JA BLOGI ⟩ Eesti silmapaistvamad saavutused ÜRO julgeolekunõukogus

Copy
Välisminister Eva-Maria Liimets.
Välisminister Eva-Maria Liimets. Foto: Gert Tali

Välisminister Eva-Maria Liimets ning Eesti alaline esindaja ÜRO juures New Yorgis, suursaadik Sven Jürgenson tegid täna kokkuvõtte Eesti kahe aasta pikkusest valitud liikmesusest ÜRO julgeolekunõukogus. 

Välisminister Eva-Maria Liimets toonitas, et Eesti oli esmakordselt ÜRO Julgeolekunõukogu liige pärast seda, kui möödus 30 aastat Eesti liitumisest ÜROga. Eesti seadis oma kandidatuuri üles juba 2005. aastal, misjärel asus toetust koguma. Ka kandideerimisfaas aitas Eesti tuntust tõsta. 

Välisministri sõnul suutis Eesti tõestada, et väikesed ÜRO Julgeolekunõukogusse valitud riigid saavad edukalt kaasa lüüa ja mõjutada protsesse. Nii oli ka asjaosaliste suureks motivatsiooniks teadmine, et ÜRO Julgeolekunõukogus saab päriselt midagi muuta. «Riigid, kes on olnud Julgeolekunõukogus, kandideerivad sinna tagasi,» sõnas Liimets. 

Eesti liikmesuse üheks võtmeteemaks sai küberjulgeolek. Oma õnnestumise andis sellele kaasa ka asjaolu, et Eesti liikmesus sattus Covid-19 pandeemia ajale, mis andis Eestile võimaluse tuua esile digioskusi ning pakkuda ka Julgeolekunõukogule uued kogemused ja tööriistad, kuidas keerulistes olukordades virtuaalselt efektiivselt juhtida. 

Nii ongi üheks Eesti saavutuseks küberjulgeoleku teema toomine ÜRO Julgeolekunõukogusse. Küberjulgeoleku tõi Eesti päevakorda mullu juunis, samuti peab välisminister Liimets oluliseks, et see teema jääks päevakorda ka edaspidi.

Eesti juhtis 5 resolutsiooni läbirääkimisi, korraldas 19 Julgeolekunõukogu istungit ja toetas mitmeid rahvusvahelisi algatusi. Fookusteemadeks olid nii Krimmis kui ka Afganistanis toimuv ning küberjulgeolek. Ka oli Eesti jaoks oluline hoida avatust ja läbipaistvust hindava riigi kuvandit. 

«Eesti oli julge liige, kes võttis initsiatiivi. Eesti on tugevdanud ka liitlassuhteid ja leidnud uusi partnereid üle maailma,» sõnas Liimets. Lõppenud aastal oli Eesti ka Afganistani küsimustes teemahoidja. 

Eesti alaline esindaja ÜRO juures New Yorgis, suursaadik Sven Jürgenson tõi esile julge ja aktiivse Eesti meeskonna ÜRO Julgeolekunõukogus. Ta märkis, et väikeriikidel on rohkem legitiimsust teatud teemadega tegeleda, kuid samal ajal ei tohi oma väärtustest taganeda. 

Eesti valitud liikmesus ÜRO julgeolekunõukogus lõppes 31. detsembril 2021. Aasta viimasel päeval toimus New Yorgis ametlik tseremoonia, kus ÜRO julgeolekunõukogu saali ees langetati ka Eesti lipp.

Julgeolekunõukokku kuulub 15 liiget, kellest viis on alalised ja 10 valitud. Eesti lahkus ÜRO julgeolekunõukogust koos nelja valitud liikmega: Niger, Tuneesia, Vietnam ning Saint Vincent ja Grenadiinid. Uute valitud liikmetena alustasid 2022. aastal Albaania, Araabia Ühendemiraadid, Brasiilia, Gabon ja Ghana.

Tagasi üles